Három kiállítást nyitottak meg a Szépművészeti Múzeumban

Hármas kiállítást nyitottak a Szépművészeti Múzeumban a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül. A tematika alapján csoportosított tárlatok Kolozsvárhoz és a magyarsághoz kötődnek.

A Kolozsvár képekben címet viselő festészeti, grafikai kiállítás magyar és román képzőművészek munkáit egyaránt magába foglalja, a Magyar képzőművészek munkái – amint az elnevezés is jelzi – a magyar képzőművészet nagyjainak vonultatja fel a műveit. A tárlatban helyet kap Munkácsy, Székely Bertalan, Lotz Károly és sok más hírneves festőművész alkotása. A Kincses Kolozsvár című kiállítás apáczais diákok munkájából épül fel.

A megnyitón megjelent Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere is, aki elmondta: “Ahol jelen van a művészet, ott nincsenek határok.” Felszólalt Pécs polgármestere, Páva Zsolt is. Az Európa idei kulturális fővárosából érkező polgármester a Kolozsvár-Pécs testvérvárosi kapcsolat jegyében jelent meg.

Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács elnökhelyettese örömét fejezte ki, amiért a kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával nyílhatott meg, egyben hangsúlyozta, ez a kiállítás a Kolozs Megyei Tanács hozzájárulásából jött létre.

Németh Júlia művészettörténész a kiállítás anyagának rövid elemzése előtt elmondta, hogy a művek “a raktári félhomályból a legrangosabb helyre kerültek”.