Három igazgató egy széken

Három igazgató egy széken
Zavaros a helyzet a diófási pszihiátriai központ vezetése körül. A megyei tanács nem szavazta meg a versenyvvizsgán az igazgatói tisztséget elnyert vezető tisztségbe helyezését, sem pedig a jelenlegi igazgató leváltását.

Radu Tirle, a Bihar Megyei Tanács elnöke nemrégiben versenyvizsgát írt ki a diófási pszihiátriai központ igazgatói tisztségének betöltésére. A versenyvizsgán nyertes Bala Anca Liana váltotta volna a tisztséget ideiglenesen betöltő Mihai Lenuta Mioarat. Utóbbi azért volt csak ideiglenes vezetője az intézménynek, mert a központ címzetes igazgatója nem más, mint a vaskohsziklási polgármester, akinek polgármesteri mandátumának idejére felfüggesztették igazgatói tisztségét. Így most gyakorlatilag három vezetője is van az intézménynek, ugyanis a szerdai megyei tanácsülésen a liberális és az RMDSZ frakció ellenállása miatt nem szavazták meg Bala Liana beiktatását és Mihai Lenuta leváltását.

Kész kabaré

A kialakult furcsa helyzetről a tanácsülés után Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos szerkesztőségünknek elmondta: a diófási központ igazgatói tisztségére kiírt versenyvizsga ügyében a liberális frakció emelt két kifogást. Az egyik kifogás szerint mivel már csak két hónap van hátra az önkormányzati választásokig, ezért nincs értelme valakit május 1-i hatállyal ideiglenesen kinevezni igazgatónak, ha június 10-e után a jelenlegi vaskohsziklási polgármester visszamegy a központ élére, elvégre az nem biztos, hogy a vaskohsziklási polgármester legközelebb is városvezetői mandátumot szerez. Ez esetben ki kellene rúgni azt a személyt, akit versenyvizsga alapján neveztek ki. De a liberálisok szerint magával a versenyvizsgával is gondok voltak – fejtette ki Szabó –, ugyanis a vizsgára két személy jelentkezett, csakhogy a másik jelöltet nem értesítették a vizsga időpontjáról, így ő nem is vett részt a megmérettetésen. „Azért, hogy a diófási intézmény ne maradjon vezetés nélkül, ezért az RMDSZ frakció a liberálisokkal együtt a jelenlegi igazgató elmozdítása ellen szavazott, a második napirendi pont esetében viszont (mely Bala Liana kinevezésére vonatkozott – szerk. megj.) az RMDSZ tartózkodott, mert a bíróság hatáskörébe tartozik eldönteni azt, hogy a versenyvizsga törvényes módon zajlott-e le vagy sem.” Mivel mindkét határozati javaslat csak a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták szavazatait kapta meg, így a személycsere nem történt meg a diófási intézmény élén. Végezetül Szabó hozzátette: „a megyei tanács elnöke teljesen őrült módon két hónapra kiírt egy versenyvizsgát, aminek semmi értelme nem volt, hiszen a versenyvizsgán nyertes személy is ideiglenes jelleggel nyerte volna el az igazgatói tisztséget. Véleményem szerint ezt az állást valakinek elő akarták készíteni.”

Pap István