Három hónapig Nagyváradra viszik a kolozsvári szemetet

Három hónapig Nagyváradra viszik a kolozsvári szemetet
A kolozsvári és a nagyváradi polgármesteri hivatal megállapodása értelmében három hónapig a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakóba szállítják a Kolozsváron keletkezett háztartási és utcai szemetet – adta hírül szerdán a két önkormányzat.

A megállapodás időszakos és részleges megoldást nyújt a Kolozs megyei szemételszállítási gondokra. A megyében azt követően alakult ki kritikus helyzet a hulladékgazdálkodásban, hogy június végén be kellett zárni a befogadóképessége határát elérő pataréti szeméttárolót, de – a megyei önkormányzat és a kivitelező jogvitája miatt – nem épült meg az az erdőfeleki (Feleacu) hulladékfeldolgozó. A szükséghelyzetben segítséget nyújtó gyulafehérvári szeméttároló csak július 14-ig vállalta a Kolozs megyei szemét befogadását.
A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye szerint a három hónapra kötött megállapodás havonta legeljebb 9000 tonna háztartási és utcai szemét befogadásáról szól.
A Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek (Feleacu) község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, amely a közel 700 ezer lakosú megye szemetét hasznosítja, illetve tárolja környezetkímélő módon. Csődbe ment azonban a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, és egy évvel ezelőtt teljesen leálltak az építési munkálatok. A megye 2014 végén felbontotta a szerződést a konzorciummal, de a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírónak ismertek el a szerződésben – június közepén a kivitelezőnek adott igazat.
Az erdőfeleki hulladékfeldolgozó és lerakó megépítésére áfa nélkül 107,5 millió lejes szerződést kötött az önkormányzat a kivitelező konzorciummal. A létesítmény a Kolozs megyei integrált hulladékfeldolgozó rendszer része, amelynek kiépítésére 255 millió lejt szánnak a hatóságok. Az összeg háromnegyedét az Európai Unió biztosítja.
Kolozs megyében – a megyei önkormányzat honlapján közölt adatok szerint – évente 335 ezer tonna szemét keletkezik.