Három hónap után találták meg a halászokat

Három hónap után találták meg a halászokat
Megtaláltak 11, három hónappal ezelőtt eltűnt halászt a távol-keleti Kamcsatkán pénteken: az emberek hajójuk meghibásodása után egy elhagyott katonai támaszponton éltek, amíg fogyni nem kezdett az élelmiszertartalék.

A 11 halász – három kis hajóval – tavaly október 10-én éppen a polgári járművek számára tiltott Berjozovaja-öbölben volt, amikor viharba kerültek. Az egyik hajó megsérült, és kénytelen volt kikötni. A másik két halászhajó legénysége segíteni akart, ezért kikötöttek, de a két hajót a vihar letépte a horgonyról, és kisodorta a tengerre.
A parton rekedt 11 fő – köztük három nő – berendezkedett az elhagyott katonai támaszponton, ahol akadt némi hátrahagyott liszt, zsír és egyebek, ezekhez csapdával nyulat fogtak. A meghibásodott hajó konyháját fűtötték, és ott is laktak. Mindvégig próbálták kijavítani a hajót, de hiába.
Végül a napokban kezdett kifogyni az élelem, s ezért a legerősebb öt férfi elindult, hogy embereket keressen: négy napig mentek, míg végül egy katonai rádióközpontra bukkantak, s a katonák hívták a megfelelő mentőegységeket. Alig néhány óra múlva a rendkívüli helyzetek minisztériumának helikoptere felszedte és Petropavlovszk-Kamcsatszkijba szállította mind a 11 hajótöröttet.
Mindannyian jól vannak, de még nem mehetnek haza szeretteikhez: egyelőre a határőrök veszik őket kezelésbe, mert néhányuknak nincsenek dokumentumai.