Három hónap huzavona után a jelszó: sztrájk

Három hónap huzavona után a jelszó: sztrájk
A Sanitas Szövetség bejelentette, hogy január 28-án sztrájkba lépnek, ha a szerdai kormányülésen Călin Popescu Tăriceanu nem írja alá azt az egyezményt, amelyben a fizetések 10%-al való megemeléséről és egyéb juttatésokkal kiegészítéséről szó van.

A Közegészségügyi Minisztérium (MS) és a Sanitas keddi találkozóján a szaktárca csak a 10%-al való emelést tudta felajánlani, a kiegészítések nélkül, de a Sanitas elnöke, Marius Petcu azt nyilatkozta, hogy a szakszervezetenek azt az ígéretet tették, hogy a minisztérium emberei még a korményülés előtt beszélnek a miniszterelnökkel a kérédsről.

“Időhúzással játszanak, hogy ne indítsuk el az általános sztrájkot, de csütörtökön mindenképen összehívjuk a szövetségi tanácsot, ahová meghívást kap majd az egészségügyi miniszter is. Ott kiderül, hogy a küldöttek elfogadják-e azt, amit a minisztérium kínál vagy a sztrájk mellett teszik le a voksukat. De úgy gondolom, ez utóbbinak nagyob esélye van” – szögezte le a Sanitas elnöke.

A Sanitas és a Közegészségügyi Minisztérium(MS) képviselői hétfőn is tárgyalóasztalhoz ültek, ahol abban maradtak, hogy kedden egy új ajánlatot kapnak a szaktárcától. A kormánytagok egyelőre nem írták alá a szakszervezettel kötött egyezséget, amelyet még három hónapja vetettek fel: 12%-os fizetésemelés, 20%-os ….és a mostani úgynevezett szakmai öregségi juttatás megduplázása. Az elmúlt hét végén Marius Petcu kerekasztaltárgyaláson vett részt Eugen Nicolăescu, közegészségügyi miniszterrel, Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökkel és Varujan Vosganian gazdasági miniszterrel, ahol Petcu elmondása szerint mindenki „letette az asztalra az érveit”.

2007. október 23-án a Sanitas Szövetség Országos Tanácsa bejelentette, hogy sztrájkba lépnek és megtagadják a kollektív munkaszerződés aláírását az egészségügyi berkekben. November 12-én az általános sztrájkot lefújták a tárgyalások miatt, de ugyanazon hónap végéig nem sikerült konkrét ajánlatot kiharcolni sem a Közegészségügyi Minisztériummal (MS), sem az Országos Egészségügyi Biztosítási Pénztárral (CNAS).

Kapcsolódó cikk:

  • Ha nincs megegyezés akkor sztrájkolnak