Három gátat építettek a Maros Hunyad megyei szakaszán a szennyezés megakadályozására

Három gátat építettek a Maros Hunyad megyei szakaszán a szennyezés megakadályozására
A Fehér megyei Bezsán (Bejan) település mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, telepítettek három felszívó gátat a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a randóti (Iernut) hőerőműből pénteken ömlött a folyóba.

A hétfő reggeli adatok szerint az olajfolt nem látható egyértelműen, elképzelhető, hogy a Fehér megyei Alkenyérre (Şibot) telepített gát felszívta a szennyeződést. A környezetvédelmi őrség és a Hunyad megyei vízgazdálkodási igazgatóság szakemberei szerint a szennyezés szemmel nem látható, azonban mintát vettek a vízből, ugyanakkor továbbra is készültségben állnak – nyilatkozta Hunyad megye prefektusa, Fabius Kiszely. A prefektus elmondta, a Maros Hunyad megyei szakaszán nem figyeltek meg halpusztulást és egyéb szennyezésre utaló jelet sem, így elképzelhető, hogy a felsőbb folyásra telepített felszívó gátak megakadályozták az olajfolt terjedését.

Az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti (Iernut) hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

www.agerpres.ro