Három év után új amerikai nagykövet érkezett Romániába

Három év után új amerikai nagykövet érkezett Romániába
Csaknem három évvel elődje távozása után új amerikai nagykövet érkezett Romániába: Hans G. Klemm hétfőn átadta megbízólevelét Klaus Iohannis román államfőnek.

Az Egyesült Államoknak 2012 decembere óta nem volt nagykövete Romániában: a bukaresti külképviseletet azóta ügyvivők vezették.
Az új nagykövet a “biztonságot célzó partnerség” megerősítését, valamint a romániai jogállamiság és korrupció elleni küzdelem támogatását nevezte mandátuma célkitűzésének a fogadó ország polgáraihoz intézett, román nyelven elmondott videoüzenetében.
Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége egyébként a Klemm megbízólevelének átadása előtti napon közleményt adott ki arról, hogy milyen fontosnak tartja az igazságszolgáltatás intézményeinek “teljes függetlenségét”. A kommünikét a román sajtó a korrupciós váddal bíróság elé állított Victor Ponta kormányfő ügyével hozta összefüggésbe, miután a vádhatóság nyomásgyakorlásként, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értékelte, hogy Ponta egy közösségi oldalon lekicsinylő megjegyzést tett az őt bíróság elé küldő ügyészre.
Klemm csütörtökön tette le a hivatali esküt John Kerry külügyminiszter előtt, aki az Egyesült Államok megbízható szövetségesének nevezte Romániát, az iraki és afganisztáni szerepvállalást említve. Az amerikai diplomácia vezetője méltatta Románia elkötelezettségét a jogállamiság érvényesítése mellett, eltökélt korrupcióellenes kampányát pedig példaértékűnek nevezte a szomszédos országok számára – számolt be a román Agerpres hírügynökség.
Hans G. Klemm karrierdiplomata, aki korábban Afganisztánban, Kelet-Timorban, Japánban, Dél-Koreában, valamint Trinidad és Tobagóban teljesített szolgálatot. Az elnöki hivatalban lezajlott rövid szertartás előtt a nagykövetet Bogdan Aurescu román külügyminiszter is fogadta.
Múlt héten kezdte meg tevékenységét Románia új washingtoni nagykövete is. George Maior – aki korábban a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója volt – pénteken adta át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek.