Három év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték Liviu Dragneát

Akt.:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Liviu Dragneát a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal (DGASPC) kapcsolatos perben.

A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. A döntés nem jogerős.

A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön. Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Dragnea felmentését kérte.

Ugyanazon ügyben a legfelsőbb bíróság megszüntette az eljárást Liviu Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana ellen. Floarea Alesut, a Teleorman megyei DGASPC volt vezérigazgatóját 3 év, 7 hónap és 20 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság. A per többi vádlottját 1-től 3 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség 2013 decemberében kezdett vizsgálódni az ügyben, miután tudomására jutott, hogy a Teleorman megyei DGASPC akkori igazgatója, Floarea Alesu, bizonyos előnyökért cserébe, fenntartja két fiktív alkalmazott, Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica állását, noha az említettek soha semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint Liviu Dragnea, Teleorman megye tanácsának akkori elnöke volt az, aki befolyása révén közbenjárt, hogy Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica megtarthassa állását a Teleorman megyei DGASPC-nál, ahonnan fizetésüket is kapták.

www.agerpres.ro