Három épület újul a várban

Három épület újul a várban
Nagyvárad – A Nagyváradi Várban található épületek közül háromnál folynak felújítási munkálatok. A G. és a H. épületek már jövő nyárra elkészülhetnek.

A nagyváradi vár nyolc épületének felújítására írt ki pályázatot a helyi önkormányzat. A munkálatok idén márciusban kezdődtek el egy hazai, és két magyarországi vállakozás együttműködésében. Az elmúlt időszakban a vár G.,H. és K. épületein folytak és folynak a munkálatok. Dumitru Sim a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kulturális, turisztikai és városfejlesztési igazgatóságának vezetője, a várfelújítás projektmenedzsere a nagyszabású beruházás mostani stádiumáról lapunknak elmondta, hogy a munkálatok az előzetes ütemterv szerint haladnak, annak ellenére, hogy időjárás hosszabb ideig nem volt kedvező. „Jelenleg a G. H. és a K. épületeknél folynak a munkálatok, az épületek helyreállítása zajlik. A H épület esetében a tetőszerkezetet már felújították és nyolcvan százalékban már az új cserepeket is elhelyzeték rá. A G épületben a tetőszerkezet felújítása folyik, a jövő héten befejeződik a faelemek kicserélése, azt követően pedig elkezdődhet a cserepek felhelyezése a tetőre. A G épület lesz a vár adminisztárciós központja. A K épület, mely a céhek utcájának részét képezi majd, kézműves műhelyeknek, kiállítóteremnek ad majd helyet” – közölte a projektmenedzser.
 
Megegyezés kell
 
Dumitru Sim elmondta, hogy a többi épületet 2011-ben kezdik felújítani, de ha sikerül megegyezésre jutni a projekt finanszírozójával, a fejlesztési minisztériummal arról, hogy a szerződésben megszabott forrásokat átütemezzék, illetve a kivitelezővel is meg tudnak egyezni abban, hogy további munkerőt csoportosítsanak erre a munkálatra, akkor még az idén megkezdhető lesz az A épület felújítása. Sim hozzátette, hogy további problémát jelent az, hogy még mindig nem költözött ki az A. épületből a Nagyváradi Egyetem Vizuális Művészetek Kara. „Mivel nem volt hova menjenek, mi megértőek voltunk velük szemben, és megvártuk azt, hogy be tudják fejezni a tanávet” – jelezte Sim, aki szerint októberig kiköltözik a tanügyi intézmény a várból, és akkor, ha a másik két előfeltétel is teljesül, elkezdődhet a munka az A épületben még az idén.
 
Jöhet a negyedik
 
Kilátogattunk a helyszínre is, ahol Pap Csaba mérnök, irodavezető vezetett végig a folyamatban lévő munkálatokhoz. „Átlagban mintegy ötven ember dolgozik ennél a munkálatnál. A K. épületen a koszorúöntésen dolgozunk, de mivel ez az épület 90 méter hozzú, ezért megszakításokkal végezzük ezt a munkát. Jelenleg nincsenek nehézségeink, valamivel jobban állunk a megadott ütemtervnél, bár az időjárás nagyon hátráltatott minket. Az esős idő alatt ugyanis csak belső munkálatokt lehetett végezni” – mondta Pap Csaba, akitől megtudtuk azt, hogy jövő év júliusára elkészül a G épület,egy hónappal később pedig már H épület is elkészül, míg a K épület várhatóan 2012 közepén lesz kész. Arra a kérdésünkre, hogy hajlanak-e arra a kivitelezők, hogy még az idén egy újabb épület feljújításába belekezdjenek, Pap Csaba azt válaszolta, hogy a kivitelező cégek vezetői egyeztetnek ebben a kérdésben, és valószinű, hogy az idén újabb munkafrontot nyitnak a várban.
Pap István