Harminc millió lejes kölcsön

Harminc millió lejes kölcsön
A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat harmincmillió lejes kölcsönt vett fel az új hőerőmű működéséhez szükséges földgázmennyiség árának a kifizetésére.

A Hőszolgáltató vállalatnak az új, gázturbinás hőerőmű üzembe állítása után immár földgázra van szüksége ahhoz, hogy a létesítmény elektromos energiát, emellett pedig hőenergiát termeljen. A fűtésszolgáltatás biztosítása érdekében döntött a vállalat úgy, hogy 30 millió lej értékben kölcsönt vesz fel, mely összegből előre kifizeti a három hónapra elegendő földgázmennyiség árát. A hitelt egy év alatt kell törleszteni. A szerdai helyi tanácsülésen a tanácsosok a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakció négy tagjának a kivételével jóváhagyták azt, hogy a vállalat igazgatótanácsának a helyi tanács által delegált tagjai megszavazzák a kölcsönfelvételről szóló előterjesztést. A polgármesteri hivatal sajtóosztálya ennek a határozat-tervezetnek a kapcsán kiadott közleményében azt írja, hogy a földgáz árát előre ki kell fizetni, csakhogy a vállalatnak nem volt sem elegendő készpénze, sem banki garanciája 86 millió lejről, amennyibe a Romgaz céggel kötött szerződés értelmében a megvásárolt földgáz kerül. Egyrészt ez teszi szükségessé a hitelfelvételt, másrészt pedig az, hogy a Hőszolgáltatónak mostanáig még nincsenek jelentős bevételei, ugyanis a fűtésszámlák összegét ezek kiállításától számított hatvankét nap után hajtja be a vállalat, és mivel a téli fűtésszezon csak nemrégen kezdődött el, így a vállalatnak is csak később lesz elegendő készpénzbevétele. Harmadsorban bár a Hőszolgáltatónak komoly pénzbeli juttatás jár azért, mert egyszere termel villamos- és hőenergiát, csakhogy ezt a bónuszt minden hónap végétől számított harminc napon belül kapja meg, ami szintén egyik oka annak, hogy nem volt elég pénze a vállalatnak az előleg kifizetésére.

Hitel

A nagyváradi önkormányzat ugyan korábban kezdeményezte azt, hogy pénzt kapjon erre a célra a kormány tartalékalapjából, viszont az erre vonatkozó kormányrendelet váratott magára, így a Hőszolgáltató időközben kiírta a közbeszerzési eljárást a hitelfelvételre. A közbeszerzésre hat bank jelentkezett, amelyek közül a legkedvezőbb ajánlatot, a Raiffeisen bankét fogadta el a Hőszolgáltató. Az említett pénzintézet 0,79 százalékos kamatra, 0,8 százalékos kezelési költséggel ajánlott hitelt a vállalatnak. Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere a tanácsülés után lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy ez a kölcsönt nem fogja megterhelni a város költségvetését, hiszen a pénzt a Hőszolgáltató vállalat vette fel, egyébként igen kedvező feltételek mellett, tette hozzá.

Pap István