Hármas ünnep Berettyószéplakon

Hármas ünnep Berettyószéplakon
Bihar megye – Szombaton és vasárnap rendezték meg az ötödik Berettyószéplaki Napokat. Az ünnepséget eddig is úgy időzítették, hogy egybeessen a templombúcsúval, ezáltal még nagyobb tömeget mozdít meg és ünnepélyesebb a hangulat.

Idén bérmálás is volt, ezzel hármas ünnepséggé alakult a rendezvény. Vasárnap 15 fiatal vette fel a bérmálás szentségét. Az ünnepi szentmisét Fodor József vikárius celebrálta. Szombaton tartották az ünnepélyes megnyitót az emlékműnél, mely az eső miatt a tervezettnél egy kicsit rövidebb volt. Tivadar Nicolae polgármester és Bagosi Barna alpolgármester tartott ünnepi beszédet. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, Popa Cornel képviselő, Mihai Bar, Dorel Talpo§, Ile Cristian, az egyházak és iskolák képviselői, valamint természetszerűleg a széplaki és a hozzá tartozó települések lakosai. A kedvezőtlen időjárás miatt a vendégek nem mondtak beszédet, de elhelyezték a megemlékezés koszorúit a világháborús emlékműnél. A zilahi rezesbanda biztosította a zenét a koszorúzás alatt. Az emlékműtől, akárcsak az előző években, gyalog vonultak a sportpályáig. A felvonulást a rezesbanda vezette, őket követte a nagyváradi Phoenix majorette-csoport – mivel a helyi majorette-ek Mezőkövesden vendégeskedtek –, majd a meghívott vendégek következtek és a település lakosai zárták a sort.

Szőke Ferenc

A sportpályán felállított szabadtéri színpadon folytatódott az ünnepség kulturális része. Bagosi Barna elmondta, hogy ez az első rendezvényük a választás után, és az idő rövidsége miatt a tervezettnél kevesebb sztáregyüttest tudtak meghívni. Azok, akik elfogadták a meghívást, nagyszerű hangulatot varázsoltak a sportpályára. Idén is megrendezték a bográcsosfőző versenyt. Kedves gesztus volt és igen nagy örömet szerzett az aranylakodalmat megért házasok megajándékozása. 47 házaspár vehette át a 300 lejes jutalmat. Ezenkívül a Berettyószéplakhoz tartozó hat település legidősebb lakosai is egyenként 300 lejes jutalmat kaptak. A polgármester, az alpolgármester és a helyi görög katolikus pap, Alin Por\an köszöntötte őket és kívánt a pezsgős koccintásnál további boldog házasságot és tartalmas hosszú életet. Ezt követően az Ipari líceumban ünnepi vacsora várta a meghívott vendégeket. A fiatalok a szabadtéri diszkóban szórakozhattak. Vasárnap délelőtt volt az ünnepi szentmise, bérmálással, majd délután a sportpályán folytatódtak a kulturális rendezvények. Aki a könnyebb szórakozásra vágyott, megtehette a vidámparkban, aki enni-inni akart, megtehette a lacikonyhákban. Minden együtt volt, ami kell egy ilyen rendezvényhez. A focimeccsek eredményhirdetése is vasárnap volt. Szoros eredmények után első helyen Berettyószéplak végzett, őket Cserpatak és Feketeerdő követte a sorban.

Szőke Ferenc