Hárman fagytak meg a hóviharokban

Hárman fagytak meg a hóviharokban
Több halálos áldozata is van Romániában az ország déli részén már napok óta dúló hóviharoknak. A rendkívüli időjárás fennakadást okoz a közúti, vasúti és légi közlekedésben.

Hárman fagytak meg pénteken Romániában a behavazott utakon. A hatóságok két idős – ám egyelőre azonosítatlan – személy behavazott holttestére bukkantak Slobozia város közelében. Egy 80 esztendős férfi fagyott halálra a Duna-delta melletti Braila megyében. Holttestére egy vasútvonal mentén találtak rá. Becslések szerint a férfi két napja esett össze a nagy hóviharban. Csütörtökön ketten azért haltak meg, mert a nagy hó miatt a mentősök nem tudtak időben a helyszínre érni.

Nehézségek a közlekedésben

A hó Dél-Romániában okozta a legnagyobb gondot, a pénteken még mindig eltorlaszolt féltucatnyi országút is Románia e részében található. A Bukarest és Pitesti közötti autópálya egyik szakasza ugyancsak járhatatlan, a lehullott hó mellett az erős szél nehezíti a hókotró gépek munkáját. Miután csütörtökön valóságos kálváriát “jártak” Bukarest utcáin az autósok, pénteken még mindig nehézkesen lehetett haladni a járművekkel, továbbra is térdig ért a hó. A Henri Coanda (Otopeni) repülőtéren sem zajlik akadálymentesen a közlekedés. A repülőgépek többórás késéssel indulnak. A Realitatea hírtelevízió szerint számos járat indulását halasztották el, kettőt pedig töröltek. Nehezen sikerült eltávolítani a havat a kifutópályáról és a repülőgépekről. Több mint száz – Londonba és Bécsbe induló – utas már 30 órája várakozik, állítják a román hírforrások. Ugyanez a helyzet a moldvai Bákóban is, ahol a reptéren már 24 órája várakozik körülbelül 170 Torinóba készülő utas.

A vasúti közlekedés továbbra is bizonytalan. A román vasúti társaság közlése szerint egyedül Bukarest és a Fekete-tenger partján lévő Konstanca kikötőváros között szünetel a forgalom. Itt továbbra is erős szél fúj, és újra meg újra befedi hóval a vasúti pályát. A belföldi járatok egy része továbbra is több órát késik, a külföldről érkező szerelvények sem érnek időben célba. A meteorológusok előrejelzései szerint a következő napokban nem várható havazás Romániában, viszont néhány napig rendkívül hideg lesz az idő. A zord klímájáról ismert Székelyföldön már pénteken reggel érezhető volt a kemény tél. Csíkszeredában például a reggeli órákban mínusz 24,5 Celsius-fokot mértek a hőmérők. Erdélyben sehol nem havazott olyan erősen, hogy fennakadást okozzon a közlekedésben.

Kapcsolódó cikk:

  • Meglepte őket a tél