Harmadik évtizedében a Mozart Fesztivál

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) az egyetemes zeneirodalom egyik legnagyobb egyénisége. Könyvtárat megtöltő irodalom foglalkozik nemcsak személyiségével, de műveinek magyarázásával, kommentálásával, elemzésével, vizsgálódásával. Szerintem minden percben, a világ öt földrészén, valahol Mozartot játszanak, hallgatnak az emberek.

Kolozsváron nagy hagyománya van a Mozarti zenének. Az operái, zongoraversenyei, szimfóniái, vonósnégyesei és ötösei, kamarazenéi, egyházi miséi, egyéb egyházi jellegű darabjai, valamint kifogyhatatlanul sok táncdarabja, és egyéb szórakoztató zenéje hangzott el nemcsak operaházainkban, de hangversenyeken és egyéb rendezvényeken is.

László Ferenc zenetörténész, zenetudós, egyetemi professzor, szorgos munkásságának köszönhetően létrejött a Román Mozart Társaság (amelynek alapító elnöke volt haláláig, 2010. március. 17.-ig) több mint két évtizeddel ezelőtt alakult meg.

Ma már a XXI. alkalommal rendezik meg Kolozsváron a Mozart Fesztivált, amely szerves részévé vált a város zenei életének.

A Mozart Fesztivált a Román Mozart Társaság, a Kolozsvári „Gh. Dima” Zeneakadémia, valamint a Transilvania Állami Filharmónia szervezi.

Amint Adriana Bera, a mostani elnök és rektor helyettes elmondta, az idei program összeállítása is bizonyítja, mennyire fontos zenei esemény december 9. -16. közötti Mozart Fesztivál. A harmadik évtizedébe lép ezzel a koncert- sorozattal, amelynek számos nagyhírű vendég művésze lesz, nemcsak Romániából, de a világ különböző részeiből is. Németországból, Japánból, Kínából, Olaszországból érkeznek szólisták és karmesterek is, akik képesek Mozartot úgy megszólaltatni, hogy az a hallgatóság számára is maradandó élményt jelentsen.

Amit a nyitó hangverseny fényesen bizonyított. Nem csak programjával, hanem a zenekart vezénylő Kolozsváron született, de évtizedek óta Olaszországban élő Horváth László vezényelt autentikus módon.

Mozart idejében a karmesterek nem használtak karmesteri pálcát. A zenekart a kezek mozdulatainak különböző jelzéseivel vezényelték. Vezénylik le.

A karmesterek történetében először Louis Spohr 1820-ban vett egy hegedűvonót jobb kézbe, és azzal „vezényelte le” a hangversenyt. Ma már a karmesteri pálca 60cm hosszú is lehet, és a jobb kézben van a pálca, ez határozza meg a tempót és ritmus alapkarakterét, metrumát. A bal kéz rajzolja meg a zenei vonalakat, a dallamíveket, a játék intenzitását, jelzi a belépés pillanatát, a fokozást, erősítést, halkítást, gyengítést. A pálca szerepe elsősorban az, hogy a kéz mozdulatait világossá tegye és megnövelje.

Horváth László, aki egyébként Bukarestben tanult, nem csak karmester, de ismert hegedűművész is, mint édesapja, aki több évtizeddel ezelőtt a Kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia prímhegedűse volt.

Az első szám, melyet Mozart 1786-ban írt, Der Schauspieldirektor nyitánya, K. 486.

Második fuvolaverseny, D-dúr K. 314 (1778), szólista a 22 éves japán Seiya Ueno aranyfuvolás. A Párizsi Konzervatóriumban tanult. Ennek az évnek februárjában a Gh. Dima verseny győztese. Azóta még három értékes versenyt, díjjal fejezett be. Már ilyen fiatalon, nem akárki, amit a kolozsvári második szereplése alkalmából is fényesen bizonyított.

23. Szimfóniája D- dúr K. 181.

31. Szimfóniája D- dúr K. 297.

Két év szünet után, újra megrendezik az előadó- művészek versenyét, melyre öt együttes jelentkezett. A zsűri tagjai: Horváth László, Adrian Pop a „Gh. Dima” Zeneakadémia rektora és Adriana Bera rektor-helyettes, döntik el, ki kapja az első (3000 lej), második (2100) és harmadik (1500) díjat, melyet vasárnap este fognak kiosztani.

Az intézmény stúdiótermében hétfőn fellép az Arcadia vonós-négyes, melyben vendégként, fellép Adrian Cioban oboaművész és a japán klarinét művész Kie Umehara.

Két nappal később, szerdán este, ugyanitt a német Georg Streuber baritont valamint Afra Su kínai zongoraművészt hallhatjuk, akik Mozart- liedeket adnak elő. Mindketten diákok, de a nemzetközi zenei életben már bizonyították tehetségük értékeit.

A Mozart Juvenorum nevű, akadémiai diákokból álló zenekarát a valamikori kolozsvári, most Németországban élő, Gábor Ferenc karnagy vezényli. A hegedűszólót Vlad Răceu, magiszteris hallgató játssza.

A befejező vokál- szimfonikus hangverseny műsora is figyelemre méltó Mozart csemegéket tartalmaz. Vezényel Mihail Agafiţa (Moldovai Köztársaság). Szólista a Bécsben tanuló Aurelia Vişovan, aki nemrég nyert el egy külföldi ösztöndíjat.

El fog hangzani W.A. Mozart/ Robert D. Levin Rekviemje, mely a Lacrimonáig ( Lacrimosa-Amen) Mozart alkotása, a befejezés tanítványáé, melyet Mozart jegyzeteire támaszkodva alkotott meg.

A kórust Cornel Groza készítette fel. Szólisták Adela Zaharia- szoprán. Marioara Pop –mezzoszoprán. Ruben Mureşan – tenor. Cristian Hodrea –basszus.

Adriana Bera elmondta, a külföldön élő romániai származású zenészek, fogtak össze annak érdekében, hogy a Kolozsvári Mozart Fesztivált anyagilag is támogassák. Ennek érdekében egy civil szervezetet hoznának létre.

Tabacu Marius, a Transilvania Állami Filharmónia igazgatója, a sajtótájékoztató előtt tudta meg, aláírták az új filharmónia tervezésére vonatkozó dokumentumokat, a megfelelő intézmények. A filharmónia építési terve hat hónap múlva készen kellene, legyen, ahhoz, hogy az építkezéseket tényleg elkezdjék.

Érthető az a vidámsága, mellyel bejelentette, az Arcadia vonósnégyessel, valamint Horváth László karnaggyal összefogva újra, létrehoznák a filharmónia kamarazenekarát.

Tervek és álmok, amelyeknek az előnyeit a zenekedvelők élvezhetnék.

 

Csomafáy Ferenc