Hargita megyében is zajlanak az RMDSZ által szervezett előválasztások

Hargita megye – Hargita megyében is óriási érdeklődés övezi az RMDSZ által szervezett előválasztásokat: a székely települések döntő többségében erős verseny alakult ki, ami azt mutatja, hogy a helyi közösségek számára nagy a tétje annak, ki vezeti majd az önkormányzatokat – hangzott el kedden, a csíkszéki önkormányzati képviselők és RMDSZ-szes kormányzati tisztségviselők csíkszeredai talákozóján.

A Hargita megyei Tanács székházában közel hetven polgármester, országos és megyei kormányzati intézmény-vezető tekintette át a helyhatósági választásokra való felkészülés feladatait, valamint az infrastruktúrafejlesztés további lehetőségeit.

A tanácskozáson részt vett Markó Béla szövetségi elnök, Borboly Csaba, a megyei tanács alelnöke, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, valamint Tánczos Barna szállításügyi államtitkár is.    

– Az RMDSZ felkészült a helyhatósági választásokra: a Szövetség jó csapatot, jó jelölteket kínál az erdélyi magyar közösség számára  – jelentette ki az RMDSZ elnöke, aki úgy értékelte: az előválasztások legfontosabb hozadéka, hogy ezáltal teljesült az a cél, hogy széleskörű konzultáció révén, a magyar választók közvetlen megkérdezésével válasszák ki az RMDSZ jelöltjeit. Közölte, a helyhatósági választások nyomán tovább fiatalodik az RMDSZ önkormányzati képviselete: gyakorlatilag a fiatalítási 2004-ben kezdődött el, ezt kell folytatni, ugyanis ez az erdélyi magyar politika igazi reformja. Az RMDSZ elnöke rámutatott, a Szövetség célja, hogy megőrizze, mi több növelje a 2004-es helyhatósági választásokon elért eredményeit, és ehhez figyelembe kell vennie az európai parlamenti választások konklúzióit is. – Nem szabad balesetnek tekintenünk a novemberi választásokat: akkor vagyunk felelős emberek, ha figyelembe vesszük ezt az intőt, a helyhatósági választásokon ennél sokkal jobb eredményt kell elérnünk – figyelmeztetett. Markó Béla e tekintetben rendkívül fontosnak tartotta, hogy országszerte nagy részvétellel zajlottak az előválasztások: Csíkszéken például a 260 önkormányzati tisztségre közel ötszáz személy jelentkezett.

Elmondta, a kampányban nagy újdonságot jelent az, hogy a polgármesterekhez hasonlóan  – ezúttal a megyei tanács elnökeit is közvetlen módon választják meg. Ez értékelése szerint azt eredményezi majd, hogy a tanácselnöki tisztségért folytatott küzdelem nyomán megnövekszik e tisztség és ezzel együtt a megyei tanácsi intézmény súlya is, ez pedig hozzájárul majd a decentralizációs folyamat felgyorsításához. Ez azonban nem elég: ahhoz, hogy ténylegesen növekedjen a tanácselnöki tisztség súlya, ahhoz növelni kell hatásköreit, annak érdekében, hogy – a polgármesteri tisztséghez hasonlóan – valóban egy önálló intézményként működhessen. Megerősítette: az RMDSZ e tekintetben módosítani kívánja a helyi közigazgatási törvényt.  – Nekünk az az érdekünk, hogy megerősítsük a megyei tanácselnönök szerepét, ez ugyanis egy fontos decentralizációs lehetőség – mutatott rá. 

A szövetségi elnök kihangsúlyozta, bár az önkormányzati munka terén is nehézségeket okoz az országos politikában zajló mesterséges válságteremtés, az RMDSZ-ben volt és lesz is annyi stabilitás, hogy ne törődjék a román politika hullámzásával, és véghezvigye elképzeléseit. – Az RMDSZ tudja mit akar: az elmúlt években az addigiakhoz képest sokszorosan nagyobb költségvetési támogatást sikerült szereznünk az erdélyi magyar települések fejlesztésére, útra, vízre, gázra, iskolák, óvodák felújítására. Ennek folytatásához továbra is erős kormányzati jelenlétre, és erős önkormányzatokra van szükségünk – szögezte le. Markó Béla egyben úgy értékelte: a nagyarányú infrastrukturális fejlesztések, az erdélyi autópálya megépítése a következő időszakban egy igazi gazdasági ugrást eredményezhet a régióban. – A Székelyföld nagyon kivárta a sorát a beruházások tekintetében, de ahogy fejlődik az úthálózat, ahogy változik Erdély helyzete, egyre nagyobb a Székelyföld esélye is az erőteljes gazdasági felemelkedésre – mondta az RMDSZ elnöke.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke úgy vélte, az RMDSZ kormányzati jelenléte egy olyan hatékony eszköznek bizonyult, amellyel a Hargita megyei önkormányzatok eddig még soha nem rendelkeztek. – Jól halad a térség: alig van olyan székely település, amely ne részesült volna több milliárd lejes beruházásban. A falvaink gyakorta akkora költségvetési támogatást kapnak, hogy az meghaladja az illető település egész éves adóbevételeit – mondta. A megyei tanács alelnöke egyúttal arra figyelmeztetett, Székelyföld gazdasági fejlődése csupán az azt alkotó régiók települések együtműködésével, összehangolt cselekvéséel tartható fenn.