Hargita megye: a vadászok egy gépkocsi által megsebzett anyamedvét keresnek Székelyudvarhely környékén

Illusztráció
Illusztráció
Sérült anyamedvét keresnek a vadászok, amelyet hétfő este ütött el egy gépkocsi Székelyudvarhely és Felsőboldogfalva (Feliceni) között az országúton, Hargita megyében. A hatóságok azt tanácsolják a környéken lakóknak, hogy ne menjenek az erdőbe, mert a sebzett állat rátámadhat az emberre.

Mărmureanu-Biro Leonard, a Nagyküküllő Vadász-horgász Egyesület igazgatója az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, kedd hajnalban elkezdték keresni az anyamedvét, amelynek, úgy tűnik, két bocsa van, de még nem akadtak a nyomára. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a sebzett anyamedve nagyon veszélyes, bármikor támadhat; miután megtalálják, meghozzák a legjobb döntést a lakosság biztonsága érdekében.

Arra a kérdésre, hogy mi történik a medvebocsokkal, ha az anyamedve elpusztult, vagy kilövik, Mărmureanu-Biro Leonard elmondta, hogy ha a bocsok kicsik, elaltatják őket és elviszik a Balánbánya közelében működő medve-visszavadító központba, ha pedig nagyobbak, anyjuk nélkül is meglesznek.

A kilövési engedély megszerzésével kapcsolatban a vadász-horgász egyesület igazgatója elmondta, amíg be nem iktatják az új kormányt, nincs aki kiadja az engedélyt a környezetvédelmi minisztériumban. Nyomatékosította, három héttel ezelőtt is kért kilövési engedélyt egy medvére, amely gyakran megfordul Homoródalmás településen, de eddig még nem kapott választ a környezetvédelmi minisztériumból.
A maga során Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója rámutatott, ‘sürgősségi helyzetről van szó, és mindenkinek vállalnia kell, amit csinál’, és megerősítette, hogy nincs akinek aláírnia a kilövési engedélyt, mivel nincs környezetvédelmi miniszter.

A székelyudvarhelyi rendőrség figyelmeztette a lakosságot, kerüljék el az illető erdős környéket addig, amíg nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt az állattal, és a felsőboldogfalvi hatóságokat is felkérték a polgárok értesítésére.

www.agerpres.ro