Harcművészet és életmód

Harcművészet és életmód
Szatmárnémeti – A baranta: tradicionális magyar harcművészet, egyik legfontosabb feladata a hagyományos magyar értékek közvetítése az anyaországban és a határokon kívül élő magyarok körében egyaránt.

Szatmárnémetiben, a Kossuth–kertben baranta bemutatót tekinthettek meg vasárnap délután az érdeklődők. Aki ízelítőt akart kapni ebből a tradicionális magyar harcművészetből, az ki is próbálhatta a Magyarországról érkezett barantázókkal az alaplépéseket. A barantázókat a szatmárnémeti MAG (Mintaként Alkalmazott Gondviselés) szervezésében láthattuk vendégül.

A barantát a tradicionális harci elemek sokrétűsége, a régi magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófia teszi igazán egyedülállóan igazlmas szellemi és fizikai alkotássá. Tehát  a barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel, és ami a legfontosabb talán, közösséget épít. Célja, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye a kultúrát, amely a barantát kifejlesztette.

Tradíciók

A baranta azonban nem csak harcművészet, hiszen harcművészetekkel csak az foglalkozik eredményesen, aki életmódszerűen éli meg annak minden tartalmát. Ennek a tradicionális magyar harcművészetnek az egyik legfontosabb feladata a hagyományos magyar értékek közvetítése az anyaországban és a határokon kívül élő magyarok körében egyaránt. Szűkebb értelemben ez a harcművészet a IX. század és a XX. század között élt magyarság harci kiképzési formáira épülő fegyveres és pusztakezes harcművészeti irányzat. A Kárpát–medencei mozgásanyag mellett a feltételezett vándorlási útvonalokon élő népek által alkalmazott harci eljárásoknak is szerep jut benne. A baranta jelenleg Magyarország legütemesebben fejlődő harcművészete, amelyet elkezdtek a határokon túl is népszerűsíteni, annak reményében, hogy egyre többen csatlakoznak majd a magyar kultúra megőrzését célzó „mozgalomhoz”.