Harcban: betonozás és robbantás

Mindent megtesz a PSD, hogy bebetonozza hatalmát: akár a saját maga javára módosított Alkotmányról szóló népszavazást is mesterséges módon tenné érvényessé. Közben ellenlépésként egy másik népszavazást akar Basescu.

Egy dologtól tarthat még a fő kormányerő, azaz a PSD, a hatalmának minden eszközzel való bebetonozása során. Erre épp a PSD egyik szenátora figyelmeztetett. Mircea Geoana azt nyilatkozta: a módosított Alkotmány sorsa attól függ, milyen döntést hoz az Alkotmánybíróság az alaptörvény megerősítésére kiírandó népszavazás érvényességi küszöbéről. Mint ismeretes, az USL pártszövetség vezető ereje, a PSD (szövetségesei, azaz a PNL és a PC segítségével) épp mostanában írja át az alkotmányt, olyan kitételeket csempészve bele, amelyek révén minél tovább hatalmon maradhat, például mindig ez a párt adná majd a miniszterelnököt. Az átírt alaptörvényt népszavazáson kell majd megerősíteni – ám a PSD attól tart, hogy a népszavazáson kevesen vehetnek részt, így az érvénytelen lehet. Most a szavazásra jogosultak 50%-ának plusz egy főnek kell leadnia szavazatát ahhoz, hogy érvényes legyen egy referendum – épp ezért a PSD 30%-ra csökkentette az érvényességi küszöböt. Ezt a döntést azonban ellenfelei az Alkotmánybíróságon támadták meg. Geoana most közölte: ha az alkotmánybírák úgy döntenek, hogy maradnia kell az 50%-os küszöbértéknek a 30% helyett, akkor a PSD-nek kilencmillió szavazót kellene az urnákhoz vinnie, ami szinte lehetetlen. „Ha ez így marad, már fölösleges is a népszavazásról beszélnünk” – mondta a politikus. Lapunkban egyébként már jeleztük: épp emiatt már olyan hangok is hallatszanak a PSD-ben, hogy megpróbálnák egyszerűen kötelezővé tenni a népszavazáson való részvételt, hogy így teremtsenek az általuk átírt alkotmány elfogadásához kedvező feltételeket…

Mi a gond?

Az alkotmány megváltoztatását itthon és külföldön is bírálják. Például a Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap a magyar és a román alkotmánymódosítást hasonlította össze. Szerinte a romániai változtatások még rosszabbak. A Romania Libera napilap írása a román alkotmánymódosítás szövegtervezetébe eddig bekerült rendelkezéseket bírálja, arra hivatkozva, hogy májusban hasonló rendelkezések miatt marasztalta el Magyarországot a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A cikk szerint a HRW egyebek közt az alkotmánybíróság létszámának növelése miatt bírálta a magyar miniszterelnököt, most ugyanehhez a módszerhez folyamodik a román parlamenti kétharmad. A lap elemzője felidézte: Traian Basescu államfő a túl sok részletkérdésre kiterjedő szabályozásért bírálta a román alkotmánymódosító bizottságot, amellyel szerinte ellehetetlenítik az állam működését. A szerző szerint a HRW ugyanezt kifogásolta a magyar alaptörvény módosítása kapcsán. A román elemzők szerint a román alkotmánymódosítás „erőltetett menete” a magyar alaptörvényhez hasonló, „vagy még rosszabb” végkifejlethez vezet.

Másik voksolást!

Miközben az USL pártszövetség, és annak vezető pártja, a PSD a saját alkotmányuk népszavazásának előkészítésével vannak elfoglalva, egy másik népszavazást kezdeményezett Traian Basescu államfő. Ezzel kirobbantaná a hatalommal szembeni elégedetlenséget. Basescu ugyanis bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről, amennyiben az alkotmánymódosítás során a parlament nem tartja be a 2009-es népszavazáson kinyilvánított népakaratot. 2009-ben a többség igennel voksolt arra a kérdésre, hogy Románia áttérjen-e az egykamarás parlamentre, s a parlament létszáma ne haladja meg a 300 főt. Ehelyett a honatyák száma még nőtt is azóta, ráadásul az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság múlt héten elvetette az egykamarás parlamentre való áttérésről szóló ellenzéki javaslatot, arra hivatkozva, hogy a referendum csak konzultatív jellegű volt. Pedig a román jog nem különböztet meg ügydöntő és véleménynyilvánító népszavazást.

Basescu szerint a népakarat semmibe vétele alkotmányellenes, és bejelentette: “elindította a népszavazás megismétlésének procedúráját”. Úgy vélekedett, az 588 fős parlament a politikusok személyes érdekeit helyezi a népakarat fölé, amikor elutasítja a törvényhozás karcsúsítását. Hozzátette: annak függvényében adja ki a népszavazás megismétléséről szóló elnöki rendeletet, hogy mi történik a következő hetekben az alkotmánymódosítás tervezetével és a népszavazási küszöb leszállításáról szóló törvénnyel. Basescu jelezte, hogy amennyiben a módosítás, azaz a küszöbérték csökkentése mégis alkotmányosnak bizonyul, az az egykamarás rendszerre való áttérésről kiírandó népszavazás érvényesítését is megkönnyíti.

„Egy mocskos paktum”

Arról is szólt az elnök, hogy a PSD által átírt alkotmányban jelentősen megnyirbálják az államfő hatáskörét. Basescu szerint ez „egy mocskos paktum eredménye, amit még az alkotmányba is beiktatnak”. Úgy véli, az USL szövetségen belül arról van szó, hogy a PSD-s Ponta megegyezett a PNL-s Antonescuval. Ennek értelmében az utóbbi maradhat az államfőjelöltjük, mindent el is követnek, hogy Antonescu legyen a következő államfő, de cserébe úgy megnyirbálják a hatáskörét, hogy a hatalom a kormányon maradó PSD kezében összpontosuljon, változatlanul.

Katasztrófa

Ismételten bírálta Traian Basescu az USL pártszövetség egyéb intézkedéseit is. Mint ismeretes, a PSD vezette kormányzati szövetség az ország régiósítását úgy akarja végrehajtani, hogy a saját akaratán kívül más javaslatokat nem vesz figyelembe. Elemzők szerint túl nagyok, így értelmetlenek lennének a régiók, ráadásul ezek határait természetellenesen húznák meg. Basescu szerint „szervezési katasztrófa ez a régiósítás így”. Hozzátette: a mostani koncepció a bürokrácia növeléséhez vezet. Jelezte, reméli, hogy az ügyről tud tárgyalni még Victor Ponta miniszterelnökkel és Liviu Dragnea kormányfőhelyettessel.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,