Harc a családorvosokkal az új keretszerződés miatt

A családorvosok az országos egészségbiztosítóval elvileg március 31-ig megkötendő új keretszerződés számos kitételével nem értenek egyet. Ezekről beszélt lapunkank ifj. Balogh Árpád, nagyváradi háziorvos.

„Tizenegy éve működik a háziorvosi rendszer, mely évről évre kevesebb finanszírozást kap a biztosítótól. Az idei tervezett keretszerződés teljesen antidemokratikus. Az új szerződést két évre akarják aláiratni, holott a 2012-es költségvetést még nem is tudjuk” – kezdte ifj. Balogh Árpád, kiemelve, hogy további problémát jelent számukra az, hogy az új keretszerzőés értelmében a háziorvosi rendelők támogatása ötven százalékban a nyilvántartott betegszám, ötven százalékban pedig a vizsgálatok számából tevődik ki. Ez az arány eddig 70/30 százalék volt. „Ennek a módosításnak a következtében a háziorvosi rendelők bevétele 30-40 százalékkal csökkenne” – hívta fel a figyelmet az orvos, aki hozzátette: „Ha bejön az 50-50 százalékos támogatási rendszer, akkor sok rendelő csődbe fog menni, hiszen ezáltal a támogatás csökken, viszont minden olyan költség emelkedett, mely a rendelő működéséhez szükséges.”

Mi lesz a betegekkel?

„A új keretszerződés a betegek rovására is megy, mert térítéses gyógyszert csak háromhavonta lehet majd felírni krónikus betegeknek. Ez azt jelenti, hogy ha felírtam egy betegnek egy olyan orvosságot, ami nem használ, akkor neki három hónapig nem írhatok fel térítéses gyógyszert, és ezzel elvesztem a betegség alakulásának fonalát. Az én praxisomban 900 krónikus beteg van, és vannak akiknek nem egy, hanem kettő, vagy még több betegsége van. És ami még csúfosabb a  szerződésben az, hogy orientatív gyógyszerfelírási keretösszeget akarnak megszabni. A háziorvos nem is tudhatja, hogyan tudná ezt kiszámítani. Lehet, hogy ezzel a keretszerződéssel az a céljuk, hogy a kórházi beutalások száma csökkenjen, de ezeknek az intézkedéseknek épp ellenkező hatása lesz” – fejtette ki véleményét Balogh Árpád.

Info-orvos

Az orvos nehezményezi azt is, hogy ha érvénybe lépnek a biztosítási kártyák, akkor a háziorvosok nem nem orvosként, hanem informatikusként és adatmásolóként kell tovább tevékenykedjenek, ráadásul a megfelelő informatikai felszerelést is maguknak kellne beszerezniük. Arra a kérdésünkre, hogy egyetért-e a kötelező egészségügyi szolgálat bevezetésével, Balogh Árpád azt válaszolta, hogy az egészségügyi központok létrehozása jó ötlet faluhelyen, ahol a betegnek nincs lehetősége rögtön szakorvoshoz fordulni. Ez városokban is megoldható lenne, ha a polgármesteri hivatalok biztosítanak felszerelt helységet, kisegítő személyzetet. De a jelenlegi terv értelmében a háziorvos a saját aszisztensével együtt kell ellássa a kötelező háziorvosi szolgáltatot. „Emellett megfelelő juttatást is kellene biztosítani ezért a munkáért, mert amit a minisztérium akar adni, az arra elég, hogy kifizessük a költségeket, a nővért, a fennmaradó összeg pedig adóköteles jövedelem. Meg kellene határoni azt az alapcsomagot is, amit biztosítani kellene ezekben a rendelőkben, mert egyelőre még az sincs letisztázva. Ez az elképzelés egyáltalán nincs átgondolva” – fejtette ki aggályait e terv kapcsán Balogh Árpád. Az orvos visszautasította azt a vádat, hogy azért csökken a rendelők jövedelme, mert a háziorvosok nem látják el kellően a betegeket. „Ez csúsztatás, sőt, nevezhetném hazugságnak is. Az ország valamivel több mint tizenegyezer háziorvosa egy évben 50 millió konzultációt végez. A  minisztérium szándékosan csökkenti a rendelők jövedelmet, másrészt pedig nem ismeri el a munkánkat. Pedig, ha azt akarják, hogy növekedjen az egészségügyi ellátás szinvonala, akkor nyújtsanak segítséget az orvosnak, és ismerjék el, mennyit dolgozott ” – magyarázta Balogh Árpád. Végezetül az orvos kifejtette: „Reméljük, hogy a konfliktus meg fog oldódni, de ha mégis tiltakozó akcióa kerül sor, a betegeket akkor is el fogjuk látni. De szeretnénk ha  most az egyszer a társadalom kiállna melletünk, mert a családorvos az egészségügyi ellátás alappillére.”

Pap István

Címkék: , ,