Hangverseny fiatal vendégművészekkel

Akt.:
Hangverseny fiatal vendégművészekkel
2014. május 26. 12:1Immár hagyomány, hogy május utolsó vasárnapján hangverseny zajlik a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban. Vasárnap váradi és debreceni művészek léptek fel.

Különböző korszakok kiemelkedő zeneszerzőinek műveiből hallhattak részleteket mindazok, akik eljöttek a vasárnap esti Múzeumi Hangversenyre, a Lorántffy központba. Az opera részletkben bővelkedő programban bravúráriák és nagy habitusú művek jól ismert részletei mellett kevésbé terjedelmes komolyzenei művek is szerepeltek. Többek között Mozart, Strauss, Rachmaninov, Glück, Gounod, Leoncavallo szerzemények hangzottak el, de felcsendült Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékából Iluska dala, Smetana Az eladott menyasszony című operájából Marenki áriája, Bartók Béla Este a székhelyeknél című műve, Constantinescunak egy Arghezi versfeldolgozása is. A hangverseny két nagyszabású mű népszerű áriájával fejeződött be: Rossini Szevillai Borbély című operájából Figaro Kavatináját, valamint Mozart Don Giovanni című operájából a La ci darem la mano című duettet adta elő bravúrosan a debreceni Csokonay színház két vendégművésze, Szabó Annamária szopránénekesnő, valalmint Donkó Imre bariton énekes.

A teltházas előadáson Thurzó Zoltán zongorán, Thurzó Sándor József pedig mélyhegedűn közreműködött. Thurzó Zoltán zongoraművész, az előadás szervezője utóbb kérdésünkre elmondta: igyekszik minél sokszínűbb programot összeállítani, hogy a közreműködők felvonultathassák teljes eszköztárukat. A meghívottak pedig rendszerint fiatal hazai, vagy magyarországi művészek. Sajnos a váradi, Bihar megyei tehetségek közül sokan vándorolnak ki azért, mert itt nincs megélhetésük, jegyezte meg Thurzó Zoltán. „Ezekkel a hangversenyekkel azt is szeretnénk jelezni, hogy Nagyvárad nem feledkezett meg róluk” – tette hozzá.

Neumann Andrea

Címkék: ,