Hangulatos Mozart-est

Nagyvárad – A csütörtök esti nagyváradi hangversenyen három Mozart kompozíciót hallgattunk meg. A koncert karmestere Romeo Rimbu volt, szólistája pedig tizenhat éves fia, Remus Rimbu hegedűművész.

A műsor első felében hangzott el a Cosi fan tutte nyitány (K. 588; 1790). A kétfelvonásos opera buffa sajátos muzsikáját, szerelmi bonyodalmát, szenvedélyét igen jól adták elő filharmónikusaink. Ezt követően Remus Rimbu X. osztályos zene tagozatos középiskolai tanuló meglepő biztonsággal és átérzéssel szólaltatta meg az A-dúr hegedűverseny (K. 219; 1775, Salzburg) szólamát. A tizenkilenc évesen alkotott mű romantikusan csapongó, verbunkos témát is feldolgozó, könyed, vagy éppenséggel költői muzsikáját a fiatal előadó technikai biztonsággal közvetítette, érzékeltetve a kompozíció stílusát, magamatuogatástól mentesen formálva meg virágzó szépségét, mozrati könnyedségét. Meglepő volt az, hogy korát meghazudtolva tudta megszólaltatni a nagy alkotó muzsikáját. A közönség szünni nem akaró tapsát ráadással köszönte meg: Paganini virtuóz darabját, a 19. capricciot nyújtotta a hallgatóságnak.

A műsor második felében Mozart 38. D-dúr, Prágai szimfóniája (K. 504; 1786) csendült fel. A mű három tételes, ugyanis hiányzik belőle a menüett. 1787-ben Mozrat Prágában mutatta be művét, hiszen ott már nagy sikert aratott a Figaro házasságával. Romeo Rimbu jól építette fel a filharmónia együttesével a mű gondolatvilágát. Mozartnak ez a szimfóniája alkotóművészetének kiemelkedő állomása volt. Mozart boldogságának utolsó zavartalan napjai élvezhette, és z érződik stílusán is, mely emlékeztet a Figaro házasságára és a Don Giovanni muzsikájára. A zeneszerző teljes vértezettségében tökéletes szimfóniát alkot, mintegy csúcspontot jelentve művészetében. A karmester jól ráéreztetett a szélesen kibontott Adagio fájdalmas tónusára, komor démoniságára, ugyanakkor felszínre hozta a zene életigenlő, energikus motívumát is. A lassú tétel sajátos őszies, borongós poézisét éppen olyan hitelesen mintázta meg, mint a verbunkos jellegű, finále muzsikáját.

Tuduka Oszkár

Címkék: , , ,