Hangulatkép a tüntetésről

Bihar megye – Több olyan Bihar megyei szakszervezeti vezetővel vettük fel a kapcsolatot, aki épp a fővárosi tüntetésen vesz részt. Elmondták, milyen a megmozdulás „élőben”.

„Ennyi embert egy helyen még soha életemben nem láttam, lehetnek vagy hetvenezren is” – nyilatkozta kérdésünkre Fofiu Cornel, a hőerőművek alkalmazottait tömörítő Energia szakszervezet nagyváradi vezetője, aki az érdekképviselet tíz másik tagjával már reggel óta a fővárosban van. Tíz óra körül értek a Victoriei térre, onnan a tömeggel együtt gyalogoltak mintegy három órán át a Magheru úton át a Constituţiei térre, a Parlament elé. Legalább ötezer egyenruhás veszi körül a tömeget, mely többek között a „Le a kormánnyal!”, „Le Băsescuval!” jelmondatokat skandálja, mondta a szakszervezeti vezető.

Államcsíny?

Közben a tüntetők között mindenféle hírek keringenek – például az, hogy a csendőröket harci lőszerekkel látták el, s hogy államcsíny elkövetésével vádolják az ellenzéket, tette hozzá.

Más Bihar megyeiek is részt vesznek. Például az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas szakszervezet mintegy húsz Bihar megyei képviselője is már a reggeli órákban a fővárosban volt. Ioan Giurgiu megyei szakszervezeti vezetővel ma kora délután sikerült néhány szót váltanunk telefonon – de a hangzavar miatt csupán annyit sikerült megtudnunk: épp a többi Sanitas-taggal együtt menetelnek, hamarosan a Parlament elé érkeznek; a tüntetők sűrű sorokat alkotnak, lehetetlen felbecsülni, hogy hányan lehetnek. Kormányellenes jelszavakat skandálnak.

Többszázan

„Onnan, ahol vagyok, nem látni sem a sor elejét, sem a végét. Nagyon sokan vagyunk” – válaszolt kérdésünkre Petru Martin, a Bihar megyei rendőrök szakszervezeti vezetője, aki ötven Bihar megyei rendőrrel együtt utazott Bukarestbe tüntetni. A hatalmas hangzavar miatt vele sem tudtunk részletesebben értekezni, de annyit ő is elmondott, hogy kormányellenes jelszavak hangzanak mindenütt. A CNSLR Frăţia mintegy hatvan, s az Alfa Kartell mintegy 70 Bihar megyei tagja is Bukarestbe utazott, s állítólag határrendészek, közösségi rendőrök, s a gyermekvédelmi igazgatóság több Bihar megyei képviselője is részt vett a megmozduláson. Becslések szerint összesen mintegy négyszázan utaztak a fővárosba megyénkből.

Címkék: ,