Hangsúly az orvosi kivizsgáláson

Sorin Buhas Igazgató és Kórodi József osztályvezető a tájékoztatón
Sorin Buhas Igazgató és Kórodi József osztályvezető a tájékoztatón
Hétfőn délelőtt a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság megtartotta az 2012. esztendő első sajtótájékoztatóját, amelyen csupán a helyi média képviselői jelentek meg.

 

 

Sorin Buhaş, a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője bevezetőjében elmondta, hogy a jelenlegi pénzügy helyzetük ellenére egyetlen kérelmezőt, sportrendezvény szevezésére irányuló kérelmet sem utasítottak el és nem is fogják ezt tenni, hanem mindenkit sportágának (olimpiai, nem olimpiai, tömegsportok) és a kiutalt anyagiaknak megfelelő támogatásban részesítenek majd. Elmondta azt is, hogy a Tanügy- és az Egészségügyi Minisztérium közös rendeletet bocsájtott ki az amatőr sportolók tömegversenyeken való részvételének lehetőségeiről.

 

Csak orvosi igazolással!

 

Az említett rendelet kötelezővé teszi a sportorvosi igazolás megszerzését és bemutatását azon amatőr, illetve igazolatlan versenyzők részére, akik például bármilyen tömegversenyen állnának rajthoz. Vagyis nem állhat rajthoz a Bunyitai ligetben az a diák, aki például nem vizsgáltatta meg a fogait, nem csináltatott EKG-t, feltételezett szív vagy más szervi betegségekkel küzd. Egyfelől nagyon jó az ilyen vizsgálat, hiszen kiszür minden apró, kezdődő megbetegedést, másfelől viszont lehetetlen dolgot kérnek a sportorvostól (az ország hat megyéjében nincs is!), akinek egy-egy tömegverseny előtt négy-öt száz versenyzőt kellene tüzetesen kivizsgálni. A rendelkezés felülvizsgálatát már igen sokan kérték, ám egyelőre megoldás még nem született.

Címkék: ,