Hamisítatlan dzsessz-hangulat

Hamisítatlan dzsessz-hangulat
Nagyvárad – Magávalragadó zenei élményben lehetett részük mindazoknak, akik szombat este eljöttek a Posticum Jazz második koncertjére. Ezen az előadáson már mintegy háromszázan vettek részt.

 

„Zenei mesélőnek tartom magam, szeretem azokat a dalokat, melyek nevetésre, álmodozásra, vagy épp sírásra késztetik az embereket” – vallotta a napokban Annette Lowman amerikai énekesnő. És valóban: szombaton megtörtént a találkozás, a közönség együtt tapsolt a zene ritmusára, a dzsessz hamisítatatlan jelenléte töltötte be e teret, remegett a levegő – igazi fesztiválhangulat volt. Erőteljes és mégis hajlékony hangja mellett az énekesnő közvetlen stílusával is hódított. „Különböző emberek, különböző korosztályok, és egy közös nevező: a dzsessz” – mondta a hatvanas éveiben járó múvésznő és nem tévedett, néhány órára eltűntek, vagy legalábbis jelentéktelenné váltak a különbségek.

Dalok

A szombati koncerten a sztenderdek és virtuóz módon előadott improvizatív jellegű dallamok mellett többek között Miles Davis számok hangzottak el, továbbá Natt Adderly és Oscar Brown jr. The Work Song című dala, mely egy elítélt története és vallomása egyben. „An’ workin’ and workin’ But I still got so terribly far to go” – énekelte a dzsessz ritmusában Annette Lowman. Később elhangzott a Street of dream, majd egy Gershwin-szám, mely gyerekkori emlékeket idéz benne, mivel – mint elmondta – édesapja énekelte annak idején előszerettel, miközben zuhanyozott. Ezt követően a franciaországi rossz telefonvonalakat kifigurázó dal következett, a „Telephon-song”, majd improvizatív számokat adott elő, később pedig Vukán György egy szerzeményét is. Egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni egyébként az énekesnő kíséretét biztosító Vukán György, Peczek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér teljesítményét – az előadás során mindhárman nagy érzékenységgel kísérték az énekesnőt, előlépve és megmutatkozva, vagy épp háttérben, ahogy a pillanat kívánta. A koncert szinte pontban éjjel 11 órakor ért véget. A közönség ritmikus tapssal jutalmazta a előadókat.

Neumann Andrea