Hamis pénzen akartak túladni

Hamis pénzen akartak túladni

Nagyvárad – Hamis papírpénzeket próbált értékesíteni a nagyváradi, 18 éves I.G., amikor Szervezett Bűnözés elleni Szolgálat tagjai elkapták. Lakásán 18 ezer új lejnek megfelelő bankót találtak.

I.G. Budapestről, egy magyar állampolgártól vásárolta fel a hamisított papírpénzeket – 160 darab száz lejest, 3 darab ötven zlotyist, 2 darab 50 lejest és egy tízezer forintos bankjegyet, azaz összesen 18 ezer új lejnek megfelelő hamis pénzt. Egy másik nagyváradi, illetve egy budapesti fiatallal együtt az egyik nagyváradi Mc Donaldsban próbálták felváltani az egyik száz lejest. Amint Nicolae Stamate, a szolgálat vezetője elmondta, mindannyian egy kiterjedt pénzhamisítási hálózat tagjai, korábban Giurgiuban is feltűntek.

A hamisított papírpénzek egyébként nagyon jó minőségűek, megtévesztően hasonlítanak az igaziakra, mind tapintásra, mind küllemre, tudtuk meg a rendőrfőnöktől. Egyelőre még nem tudják, milyen technikával készülnek. „Nagy károkat sikerült megelőznünk azzal, hogy lefoglaltuk a hamis pénzt, mielőtt sikerült volna beváltani” – mondta a rendőrfőnök. Jelenleg a Romániában tartózkodó magyar állampolgár, valamint I.G. előzetes letartóztatásban van, a másik fiatalembert tanúként hallgatják ki az ügyben. Három és tizenöt év közötti börtönbüntetést kaphatnak.

Neumann Andrea