Statisztika

2021.03.13. 13:59

CNSP: 4,7 százalékos lesz a gazdaság átlagos növekedése a 2021-2024-es időszakban

4,7 százalékos lesz a gazdaság átlagos növekedése a 2021-2024-es időszakban, 5 százalékos csúccsal 2023-ban – írja az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság (CNSP) szombaton közzétett, fejlesztési régiókra lebontott jelentésében.

A dokumentum szerint az építőipari szektor fejlődik majd a legdinamikusabban, átlagosan 8,1%-kal.

Az ipar bővülését átlagosan 4,8%-osra becsülik.

A CNSP ugyanakkor azonosítja azokat a kockázatokat is, amelyek befolyásolhatják a becslések pontosságát, köztük a COVID-19 járvány elhúzódását a várható időszakon túl, és a globális keresletélénkülés lassulását.

A központi régióban a jelzett időszakban az előrejelzett reál-GDP növekedés körülbelül 4,9%. Ezt a tendenciát főként az ipar és a szolgáltató szektor támogatja (olyan ágazatok, amelyek a régió gazdaságában a legfontosabb részesedéssel bírnak), majd az építőipar következik.

A fő kockázat a COVID-19 járvány elhúzódása, amely egyaránt érinti az iparilag fejlett, valamint a magasabb turisztikai potenciállal rendelkező megyéket.

Kedvező módon befolyásolja a kilátásokat a várhatóan nagyon jó mezőgazdasági év, és a gyorsuló COVID elleni oltáskampány, amely hozzájárulhat a turizmus mihamarabbi újraindulásához.

A munkanélküliségi ráta összességében javul: míg 2019-ben 2,6% volt, 2021-ben várhatóan 3,4%, 2024-ben pedig 2% lesz.

Az északnyugati régió esetében a reál-GDP növekedése 4% felett lesz, amelyet főként az ipar és az építőipar támogat.

A munkanélküliségi ráta 2024 végén 1,6%-ra süllyed, a 2019-es 2%-kal szemben.

A régió szintjén az előrejelzéshez kapcsolódó kockázatok viszonylag alacsonyak, figyelembe véve az előnyös földrajzi fekvést, és az elmúlt években az infrastruktúrába, valamint a termelési rendszerekbe történő jelentős beruházásokat.

Ugyanakkor versenyelőnyök azonosíthatók a nyugat-európai vállalatok tevékenységének kiszervezése, valamint a gyártósorok rugalmassága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában