Hamarosan megnyílik a karácsonyi vásár a Szent László téren

Hamarosan megnyílik a karácsonyi vásár a Szent László téren
Idén két helyszínen szerveznek karácsonyi fesztivált, november 30. és december 31. közt a Szent László téren és ezzel párhuzamosan, ennek kiegészítéseként december 8-17. közt a várban.

A város ünnepi díszkivilágítását november 30-án, csütörtökön este 6 órakor kapcsolják fel a főtéren. November 28., kedd 18 óra és január 2., kedd 14 óra között teljesen lezárják a gépjármű forgalom elől a Szent László teret. A főtérre ugyanazt a mű karácsonyfát tettékki, mint tavaly, ezt és a LED égőfüzéreket a Luxten cég biztosítja a vele kötött koncessziós szerződés alapján, az önkormányzat csak a fogyasztás költségeit állja. Lesz ismét korcsolyapálya, de nem pont ott, ahol a tavaly, hanem a vasutas bank közelében. Premierként egy óriáskereket is felállítottak, ez 16 méter magas lesz, és 16 kosarában összesen 30 személy fér el. Az oszlopokra szerelt projektorok segítségével a környező ingatlanok oldalára az alkalomhoz illő álló és mozgó képeket vetítenek, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek köszönhetően a Szent László templom falára a betlehemes jelenetet, így a jászol, a szent családot és az istállóbeli állatokat ábrázoló szobrok a várba kerülnek át.

Programok

A Holdas templom közelébe egy fűtött sátrat állítanak fel, 200 négyzetméteren, melynek a falai átlátszóak, így a bent lévők nem maradnak le semmiről. Többek közt 3D-s szimulátort is ki lehet próbálni, a Télapó a kuckójában várja a rajongóit, és természetesen vásárolhatunk a faházikókban kínált portékák, helyi termékek közül. A színpadon ismert hazai és külföldi művészek, együttesek adnak koncerteket, hogy csak néhányat említsünk a nevek közül: december 10-én, vasárnap 19 órától a Bolyki Balázs Soul & Gospel, december 17-én, vasárnap 20 órától a Boney M – itt meg kell jegyeznünk, hogy a Liz Mitchell alapítótag féle változat, ugyanis jelenleg több ilyen néven futó banda járja világot, valamint december 21-én, csütörtökön 20 órától Ştefan Bănică Jr. A vásár hétfőtől csütörtökig 14-21 óra között, péntektől-vasárnapig 12-22 óra között tart nyitva, Télapó hétfőtől csütörtökig 14-20 óra között, péntektől-vasárnapig 12-20 óra között kereshető fel, míg a korcsolyapálya, az óriáskerék és a 3D-s szimulátor hétfőtől csütörtökig 14-21 óra között, péntektől-vasárnapig 12-22 óra között üzemel.

A várban a román hagyományokra fókuszálnak. Lehet bort és ételeket vásárolni, december 9-10-én, illetve 16-17-én az udvaron disznót vágnak két ismert séf vezetésével, a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt, és egy természetes karácsonyfát állítanak fel.