Hamarosan lejár a határidő

Szatmár megye – A kisegítő iskola hamarosan ki kell költözzön az eddig használt épületéből, mivel azt visszaszolgáltatták eredeti tulajdonosának.

Nemrégiben tárgyalásokat folytattak az Intenzív Oktatású Speciális Iskolaközpont (kisegítő iskola) épületének sorsáról. A talákozón részt vett Balázs Viorel az iskola igazgatója, Csehi Árpád a megyei tanács elnöke, valamint Kónya László a Kulturális, Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke, hogy közösen találjanak megoldást a felmerült problémára. Mivel az iskola épületét visszaszolgáltatták a református egyháznak, tudomásunk szerint a következő hónapban el kell költözniük. Mivel megyénkben ez az egyetlen olyan intézmény amely hasonló gyemekekkel foglalkozik, minden résztvevő a megoldás keresésén dolgozott. Amint azt megtudtuk az iskola és a bizottsága egy, az iskola szükségleteinek megfelelő épületet kell találjon. A megyei tanács felmérte és megértette a problémát és segítésget igért az intézmény számára. A találkozón Kónya László már tett is egy javaslatot, ám az épület a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában van — egyenlőre még megfelelő helyet kell keresniük Szatmárnémeti területén.

Közösen keresik a megoldást

Nagyon fontos ez az intézmény, mert sok speciális problémájú gyermek van megyénkben— főként hallás sérültek, akik az inteligencia fejlődésben lemaradtak kortársaiktól stb. —, és megyénkben már csak ez az egy intézmény működik — mondta Kónya László. „A megyei problémás gyermekeket értékelő bizottság az elmúlt évben rosszul értelmezett szabályokat követően sok gyermeket küldött át az általános oktatási rendszerbe, ahol a diákok 90 százaléka nem tudott beilleszkedni az új környezetbe és jelenleg beiskolázatlanok” — folytatta Kónya László. Elmondása szerint az intézmény számára a normáknak megfelőlen felszerelt, pszichopedagógia rendelővel ellátott épületet szeretnének. Amint azt megtudtuk az iskolába jelenleg közel 300 gyermek jár a megye minden pontjáról.