Hamarosan lebontják a piacosok sátrát

Hamarosan lebontják a piacosok sátrát
Április második felében várhatóan elbontják a nagyváradi városi kórház előtt álló sátrat, ahol ideiglenes jelleggel kaptak helyet a rogériuszi piac árusai.

Hamarosan befejeződik a nagyvárad-rogériuszi piac felújítási munkálatainak I. és II. üteme, és a III. ütem munkálatainak a fele is elkészült. Liviu Andrica a nagyváradi Közterületfenntartó zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy hamarosan visszaköltöztetik a piac épületébe a most a sátorban dolgozó árusokat. Andrica szerint erre valamikor április 15-e után kerülhet sor, amikor elkészül a felújítás második üteme. A vezérigazgató leszögezte, hogy mindazoknak az árusoknak, akiknek a sátorban van asztaluk, a piac területén is lesz hol árusítaniuk, nekik nem kell majd árverésen részt venniük. Andrica kiemelte, hogy a tejtermék- árusok is a hamarosan megújuló épületrészben kapnak helyet, amikor pedig teljesen elkészül az épület, átköltöztetik őket a tejcsarnokba. A vezérigazgató úgy ítélte meg, hogy a rogériuszi piac júniusra teljesen elkészül. Az európai uniós finanszírozásból zajló beruházás Nagyvárad és Debrecen közös projektjeként valósul meg, melyben Nagyvárad a projektvezető, partnere pedig a Hajdú-Bihar Megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara. A projekt összköltségvetése 7.707.919 euró, melyből 6.705.313 eurót kapott Nagyvárad a piac modernizálására.

Árverés

Csütörtökön elárvereztek több árusító helyet a felújított rogériuszi piac élelmiszerárusító részén. Florin Alexandru a nagyváradi Közterületfenntartó zrt. szóvivője lapunknak elmondta, hogy három 46,35 négyzetméteres helyiségre saját vágóhíddal rendelkező hústermelők licitálhattak, a három helyiség közül kettőnek akadt bérlője a tegnapi árverés után. Emellett elárvereztek öt 22,63 négyzetméteres helyiséget is, amelyeket hús- és hústermék forgalmazók használhatnak majd. Ezen helyiségek mindegyikének lett bérlője. És végül elárvereztek további tíz, egyenként 11,88 négyzetméteres helyiséget is, amelyekben nem sütött és főzött élelmiszereket lehet majd árustani, és szintén mindegyik helyiséget sikerült bérbe adni. A kikiáltási ár minden egyes helyiség esetében 180 lej/négyzetméter volt áfa nélkül, a bérleti szerződések május 1-től lépnek érvénybe. Amikor teljesen elkészül a piac, akkor újabb árverést szervez a közterületfenntartó a létesülő árusító helyiségekre.

Pap István