Hamarosan látogatható a torony

Hamarosan látogatható a torony
Nagyvárad – Nagyvonalakban befejeződött a városháza tornyának felújítása, s április 4-től megnyílik a nagyközönség számára is, egyelőre ingyenesen.

Mint ahogy azt a mai sajtótájékoztatón jelenlévők is tapasztalhatták, a felújítás nyomán most már mind a 250 lépcső biztonsággal mászható meg, 45 méter magasról pedig különösen szépnek mutatkozik a város.

Az újságírókat Mircea Oaie, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal munkatársa, valamint Ronald Hochhauser muzeológus kísérte végig, s szintén ők ketten válaszoltak a feltett kérdésekre. Megtudtuk: a torony képkiállításnak ad majd helyet, mely a múzeum történelmi részlegének munkatársai közreműködésével jön létre.

Toronyórák története

A torony legalsó részén a Szent László tér történelmét ismerhetik meg a látogatók; feljebb a nyolc nagyáradi toronyóra története tárul majd fel, s a műhelyekről is megtudhatnak egyet s mást, ahol ezek készültek, legfelül pedig a városháza toronyórájáról lesznek majd képek és információk, valamint a műhelyről, ahol készítették.

A torony egyébként április 4-án nyílik meg, s egyelőre nem számolnak fel belépti díjat. Június elsejétől 5 lejért, illetve tíz főnél nagyobb csoportok esetén 3 lejért lehet majd megmászni a 250 lépcsőt, s megtekinteni a várost 45 méter magasból.

Órarend

14 éves korig ingyen lehet majd felmászni a toronyba, melynek legfelső részén hamarosan egy pénzérmékkel működő messzelátó is lesz. Megtudtuk: a toronyóra harminc méter magasan lévő mechanizmusáig maximum tizenöt embert engednek fel, onnan legfeljebb tízen mehetnek tovább, egyszerre a 33,8 méter magasan lévő első erkélyig, s az egyre szűkülő hely miatt fent már legfeljebb csak öten lehetnek.

Hétfőtől csütörtökig előjegyzéssel lehet majd látogatni, péntektől vasárnapig pedig gyakorlatilag bármikor, nyári időszámításkor 9.30 és 19.30 között, téli időszámításkor pedig 9.30 és 16.30 között. Előjegyzéseket a 0259/437.000 telefonszámon, a 147 és 148 melléken fogadnak, a 0259.408.822 faxszámon, illetve a primarie@oradea.ro e-mail címen.

Címkék: ,