Hamarosan költözik a piac

Hamarosan költözik a piac
Nagyvárad – Elkészült a rogériuszi piac második épületteste is, legkésőbb június elsejéig oda költöznek majd azok a kereskedők, akik jelenleg a sátorban árulnak. Sajtótájékoztató volt a helyszínen.

A második épülettest háromezer négyzetméteres területén 380 hellyel várják a kereskedőket, mondta el Mircea Mălan alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón. A helyek száma egyelőre kisebb, mint amennyit a régi piac biztosított, de nagyobb, mint amennyi sátorban van. Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó zrt. (ADP) igazgatója szerint végül mindenki ugyanannyi helyet fog kapni, mint ahányat eredetileg bérelt, ez viszont a harmadik épülettest átadása után fog megvalósulni.

Elárverezték

Az épület két oldalán bódésorok találhatók, az egyik oldalt a húst és hústermékeket, illetve halat árusítók foglalják majd el, míg másik oldalon kenyeret és péktermékeket árulnak majd. Egyelőre a bódékba nem vezették még be az áramot és a folyóvizet, de mihelyt ez megtörténik, jöhetnek a kereskedők és elfoglalhatják a helyüket. Ezeket a helyeket amúgy már elárverezték, a kiindulási ár négyzetméterenként 180 lej volt áfával, míg a régi piacon a „siralmas állapotban lévő bódék” négyzetméteréért 200-230 lejt fizettek a bérlőik. Az asztaloknál lévő helyek ára pedig ugyanaz, mint volt, ezek az árak öt éve nem változtak, mondta az igazgató.
Az épület talajfűtési rendszerrel van ellátva, a tetőn pedig zöldövezetet, szabadidő-központot alakítanak ki. Napelemek fogják majd biztosítani az energia egy részét, s egy olyan rendszert is létrehoznak itt, mely összegyűjti az esővizet, az így nyert víz egy része egy hűtő-réteget képez majd a tetőn, a talaj alatt, a többit pedig felhasználják majd, például tisztításra.
A harmadik épülettest szintén árusok számára lesz kialakítva, itt bazár rész lesz, továbbá virágokat, méhészeti termékeket, bio-termékeket árulnak majd, néhány standnál pedig magyarországi árucikkeket lehet majd vásárolni. Ez az épületrész augusztus második feléig lesz készen, a teljes projekt pedig, parkolóval együtt, szeptember 30-ig.

A projektről

A piac korszerűsítése egy határon átnyúló projekten belül történik. A fő pályázó Nagyvárad, mely hárommillió euró vissza nem térítendő támogatást kap, a társpályázó pedig a Hajdú-Bihar megyei kereskedelmi kamara, mely egymillió eurós támogatásban részesül. A nagyváradi munkálatokat a Kolozs megyei TIM cég végzi 5,2 millió euróért, a különbözetet saját költségvetéséből biztosítja a város, akárcsak azt a 130 ezer eurót, amennyibe a felvonó és a tervezett, 27 méter hosszú, talaj alatti szinttel is rendelkező emeletes parkoló kerül majd.

Neumann Andrea