Hamarosan kezdődhet a felújítás

Nagyvárad – A tervek szerint ősszel kezdik el az Igazságügyi Palota bővítését és felújítását. A 68,5 millió lejes beruházásból többek között az alagsort is kiépítik, itt fogvatartottak kapnak majd helyet.

A nagyszabású felújítási munkálatokhoz már előkészítették a terepet: felszabadították a földszintet, úgy, hogy a Bíróságot az Ítélőtábla helyére költöztették, utóbbi pedig a Román Posta által biztosított épületbe költözött, a Roman Ciorogariu utcára.

Amint Constantin Manoliu, a Megyei Törvényszék elnöke elmondta, a Nemzetközi Fejlesztési és Újjáépítési Bank által biztosított hitelből végzendő munkálatok kivitelezője a nagyváradi Selina, valamint a szlovákiai Vahostav cég. A versenytárgyalás két nyertesét július folyamán értesítették; a szerződés értéke 68,5 millió lej, a munkálatok időtartama pedig három év.

A jóváhagyásra várnak

Valószínű, hogy idén ősszel foghatnak neki, a pontos dátumot még nem tudni. A Selina képviselője szerint mindez azon múlik, hogy mikor kapják meg a munkálatok elkezdésére vonatkozó utasítást a minisztériumtól. A kivitelezők által aláírt szerződést mintegy három hétel ezelőtt küldték el a minisztériumhoz jóváhagyás végett, s elképzelhető, hogy napokon belül elkezdhetik a munkát.

A projekt főjavítára, restaurálásra, bővítésre és berendezésre vonatkozik. Ezek nyomán több mint háromezer négyzetméterrel bővül a hasznos terület, mely jelenleg 12 ezer négyzetméter körüli. Egyebek mellett bővítik az alagsort és manzárdot építenek a jelenlegi padlás helyére. Három új, alagsori épület is létesül, ahol zárkákat és termeket építenek ki fogvatartottak számára.

Egyelőre még nem teljesen világos, hol fognak az elkövetkezendőkben működni a bírósági tárgyalótermek. Amikor majd tudni lehet, ezekbe is kamerákat szerelnek majd fel, melyek rögzíteni fogják a tárgyalásokat. Az eddigiek során a törvényszéki tárgyalótermeket már ellátták kamerákkal. Amint Cristian Monenci, az intézmény szóvivője elmondta, ezek azért fontosak, hogy bizonyítékot nyújtsanak mindenről, ami a tárgyalóteremben elhangzik.