Hamarosan költözik a Szent László iskola

Hamarosan költözik a Szent László iskola
Pedagógusok és szülők együtt igyekeznek rendbe tenni az osztálytermeket a Partenie Cosma utcai épületben, ahol ősztől a nagyváradi Szent László római katolikus gimnázium működik majd.

Amint Zalder Éva iskolaigazgatótól megtudtuk, a Partenie Cosma iskola tulajdonképpen az elmúlt héten költözött ki, s valószínűleg szerdán jön majd az eső autó a polgármesteri hivataltól, amellyel elkezdhetik a Szent László római katolikus gimnázium beköltöztetést. „Ha idejében kiköltöztek volna, valószínűleg több munkálaton már túllenénk, de úgy tűnt, mintha szándékosan húzták volna az időt” – mondta az igazgató, majd hozzátette, hogy a könyvtár és az irattár egy részét még mindig nem vitték el onnan az iskola képviselői.
 
Teljes rehabilitáció
 
Vannak kisebb fennakadások – például az internetet még nem tudták bevezetni – de mindent összevetve elfogadható állapotban van az iskola: a tető meg van javítva, s az udvaron lévő régi kápolnát lebontották, helyette modern sportcsarnok épült; viszont az épület külső része felújításra szorul, s például az egyik osztályteremben nagyszabású javításokra volt szükség, itt a teljes padlózatot ki kellett cserélni, ami 3500 lejbe került. Mint lapunkban már többször is beszámoltunk róla, az iskola elő van jegyezve teljes rehabilitációra – ehhez viszont az volt a feltétel, hogy beköltözzenek. Mivel decemberi látogatásakor még csak négy osztály költözött be a tanintézetbe, a szakbizottság egyelőre nem adta meg a szükséges engedélyt, de a napokban várják, hogy ismét ellátogasson oda.
 
Köszönet a szülőknek
 
Az iskolakezdés után is folytatódni fognak a munkálatok, lesz takarítási nap, rendbe szeretnék hozni az udvart is, mondta az igazgató, aki megköszönte a szülők által eddig nyújtott segítséget is.
Még nem dőlt el, mi lesz a Szent László iskola volt helyszínén, a Kanonok soron – az egyik lehetőség az, hogy idősotthon létesül ott katolikus papok részére, tudtuk meg.
Jelenleg javában zajlik a munka a Partenie Cosma utcai iskolában: tanítók, tanárok, kisegítő személyzet és nem utolsó sorban szülők munkálkodnak együtt azért, hogy minél jobb körülményekközött fogadhassák a diákokat. Ma délelőtt például, ottjártunkkor az I.B-ben Szallós Ildikó tanítónő és az egyik szülő, Kohelka Attila az egyelőre lomos osztálytermet igyekezett rendbetenni. „Óriási lépés történt, ez egy gyönyörű épület. Kell rajta dolgozni, de legalább meglesz a gyümölcse” – mondta a tanítónő.
 
Neumann Andrea