Hamarabb szabadulhat a börtönből Adrian Nastase volt román kormányfő

Hamarabb szabadulhat a börtönből Adrian Nastase volt román kormányfő
Kedvezően véleményezte a korrupcióért elítélt Adrian Nastase volt kormányfő feltételes szabadlábra helyezési kérelmét Romániában a jilavai börtön illetékes bizottsága, szabadon bocsátásához azonban jogerős bírósági végzésre van szükség – közölték szerdán a román hírügynökségek.

 

Nastasét júniusban ítélték jogerősen két év letöltendő börtönre egy illegális kampányfinanszírozással összefüggő korrupciós ügyben. Romániában a hatvan év feletti jó magaviseletű elítéltek büntetésük egyharmadának letöltése után kérvényezhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. Ez Nastase esetében csak február végén járna le, de a büntetésből további napokat engedhetnek el, az elítélt által végzett munka fejében.

Nastase három könyvet írt a börtönben és előadásokat tartott a többi elítéltnek, így a büntetés-végrehajtó intézet szerint már teljesültek a feltételes szabadlábra helyezésének feltételei.

Georiana Gherman, az országos börtönigazgatóság szóvivője közölte: tudományos tevékenysége miatt 45 napot vontak le a volt miniszterelnök büntetéséből. December elején a bukaresti táblabíróság is egy héttel csökkentette Nastase börtönbüntetését, helyt adva az elítélt azon kérésének, hogy öngyilkossági kísérlete utáni kórházi kezelését is számolják bele a büntetés időtartamába.

Nastase ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy a politikus még januárban szabadulhat, a bíróság azonban csak február 12-re tűzte ki a feltételes szabadlábra helyezési kérés tárgyalását.