Halottaikra emlékeztek Réven

Halottaikra emlékeztek Réven
Bihar megye – Csütörtök délután a révi református temetőben Boros J. Attila református lelkipásztor tartott halottak napi megemlékezést.

A szokásokhoz híven már hetekkel november elseje előtt a réviek kapával, gereblyével felszerelve indulnak a temetők felé, hogy szeretteik sírjait rendbe tegyék, virágot ültessenek, majd halottak napján a temetőben közös megemlékezést tartanak. Ilyenkor a Révről elszármazottak közül is sokan krizantémokkal, mű- és élő virágból készült koszorúkkal, gyertyákkal, mécsesekkel felvértezve érkeznek haza és keresik fel szeretteik sírhantjait. Napjainkban azt szokták mondani, hogy leginkább akkor öltözik ünnepi ruhába a temető, amikor eljön a halottak napja, mondta a megemlékezésen Boros tiszteletes.

 

Elhunyt szeretteinek

Ilyenkor mindenki úgy érzi, tartozik, adós annyival elhunyt szeretteinek, önmagának, hogy a kegyelet jeleit azáltal is kifejezze, hogy szépen rendbe tegye elhunyt hozzátartozói sírját és egy elrendezett hantra helyezze el a megemlékezés gyertyáját. Legyünk Isten fényt adó gyertyácskájának a hordozói, világítsunk, mutassunk utat felebarátainknak, mert a szívében szeretettel megtelt keresztyén embernél soha nem merülhetnek fel olyan kérdések, hogy létezik-e feltámadás, és miként fog ez megvalósulni, mondta a révi tiszteletes.

 

Hasas János