Halott túrázót keresnek az ukrán Kárpátokban

A kárpátaljai Pip Ivan hegy, csúcsán a múlt századi lengyel csillagvizsgáló romjaival
A kárpátaljai Pip Ivan hegy, csúcsán a múlt századi lengyel csillagvizsgáló romjaival - © Fotó: tyachivnews.in.u
Ukrajna – Valószínűleg szívrohamban halt meg az a turista, aki a csornohorai Pip Ivan csúcs megmászása közben vesztette életét, és akinek eltévedt társait a hegyimentők találták meg.

Halott társukat hátrahagyva indult segítséget kérni a 2022 méteres Pip Ivan hegyen két turista, akik végül elvesztették egymást szem elől, és eltévedtek a hóviharban. A kárpátaljai és az ivano-frankoivszki speciális mentőket hétfő délben riasztották az esethez.

Mint kiderült, a csúcs meghódítására két ungvári és egy ternopili fiatalember indult el aznap, a reggeli órákban. Menet közben az egyik 33 éves ungvári férfi rosszul lett, és leállt a szíve. A társai nem tudtak segíteni rajta. Szétválva próbáltak segítséget szerezni, ám maguk is eltévedtek. Egyiküknek sikerült eljutnia egy tanyára, míg a ternopili túrázót a hegyimentők találták meg, és juttatták el a szállására.

Harmadik társuk holtteste után jelenleg is tart a kutatás. A keresést megnehezíti, hogy a szóban forgó területen az elmúlt 24 órában legalább 50 centi vastagságú hó esett – írja a Mukachevo.net.

– Palkó István –