Halott gyerekeknek is fizettek gyerekpénzt

Halott gyerekeknek is fizettek gyerekpénzt
A román állam tévedésből 1122 olyan gyermeknek is fizette a havi 42 lejes gyerekpénzt, akik már évek óta elhunytak, és további 153 olyan fiatalnak is fizették a gyerekpénzt, akik elmúltak tizennyolc évesek és már nem jártak iskolába. Egyes esetekben éveken át fizették ezt a juttatást a halott gyerek után.

A Mediafax hírügynökség által idézett információk szerint a Szociális Kifizetési és Felügyeleti Országos Ügynökség ellenőrzést folytatott ebben a vonatkozásban, ezek után fedezte fel a rendellenességeket. A legtöbb ilyen esetet, nyolcvanhetet Suceava megyében fedezték fel, ezen a rangsoron a következő Bukarest (84), Temes (74), Iasi (70) és Teleorman (47) megyék. Bihar megyében 36 ilyen esetet regisztráltak az ellenőrzések során.

Felix Cozma a Bihar megyei Szociális Kifizetési és Felügyeleti Ügynökség ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy jelenleg egyetlen olyan juttatást sem kell visszaszerezniük, amit halott gyerek után fizettek volna. Kifejtette, hogy az országos, 2011-ig visszamenő ellenőrzés nyomán valóban találtak 36 olyan esetet Bihar megyében, amikor már elhunyt gyerek után fizetett gyerekpénzt a megyei ügynökség. Felix Cozma elmagyarázta: ennek oka az, hogy a polgármesteri hivatalok kötelesek azoknak a gyerekeknek a halotti bizonyítványát elküldeni az intézménynek, aki megélték a tizennegyedik életévüket, a 14 év alatti gyerekek halotti bizonyítványait azonban nem kötelesek elküldeni. Ráadásul az elküldött bizonyítványok is általában késnek egy-két hónapot, így az ügynökség fizet addig, míg meg nem kapja az említett dokumentumokat. Ugyanakkor az ügynökség félévente ellenőrzi a lakosságnyilvántartó hivatal adatait, ennek köszönhetően tudják megállapítani azt, hogy van-e tizennégy év alatti gyermek a megyében, aki időközben elhunyt, hogy ezekben az esetekben az ügynökség beszüntesse a kifizetést. Jelenleg mindössze 250 lejt kell visszaszerezniük egy olyan fiatal után, aki otthagyta az iskolát, és így már nem jogosult a gyerekpénzre. Az 1275 téves kifizetés a 3,9 millió haszonélvező 0,03 százalékát teszi ki. A Munkaügyi Minisztérium szóvivője, Iolanda Staniloiu kijelentette, hogy a teljes összeget vissza fogják szerezni, akár végrehajtás útján is visszaszerzik a pénzt azoktól, akik csaltak.

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .