Halljátok a fatimai Szűz üzenetét!

Bihar megye – A fatimai Szűz Mária-jelenésekre való megmlékezésül pénteken este szentmisét majd gyertyás körmenetet tartottak a nagyváradi Bazilikában, illetve a Bazilika kertjében.

Jácint atya köröstarjáni pap prédikációjában a Szűz Anya példáját állította a hívek elé, aki nem a saját elképzeléseit, hanem Isten állította élete középpontjába. Szűz Mária hite és szeretete az, ami az egész emberiségnek is reménye lehet, hírdette a pap. A mise után a hívek égő gyertyákkal a kezükben elénekelték a Fatimai himnuszt, majd elindult a menet Fodor József vikárius veztésével. A püspöki palota kertjében hordozták végig a Szűz Anya szobrát, melyet a mintegy száz hívő gyertyával a kezében énekelve követett.

A körmenet után Fodor József vikárius beszélt a fatimai jelenésekről és azok jelentőségéről: „A Szűz Anya Fatimában 1917 május 13. és október 13. között hét alkalommal jelent meg, és ennek emlékére minden nyári hónapban úgy Fatimában, mint bárhol máshol, ahol különös tiszteletel veszik körül a Szűz Anyát, gyertyás körmeneteket és szentmiséket tartanak a tiszteletére. Főleg a vezeklés és az engesztelés a célja ezeknek a körmeneteknek, mert a Szűz Anya erre hívta fel a három kis pásztorgyermeknek a figyelmét, ’imádkozzatok, és ajánljátok fel az egész világot a szeplőtlen szívemnek’ – volt Szűz Mária kérése. Akkorra már a szovjet kommunizmus győzedelmeskedett, és ott már kiütött az egyházüldözés, de az emberek nem hallgatták meg a Szűz Anya felhívását és a világ nem kerülte el a további borzalmakat. 1985-ben II. János Pál pápa, miután elkövették a merényletet ellene, elment Fatimába és ott nyílvánosan a Szűz Anyának ajánlotta az egész világot, külön említve Oroszországot. Eután meg is indult a kommunista szovjet diktatúra felbomlása, és ezt mi annak tudjuk be, hogy a Szűz Anya kérését teljesítették.”