Halhatatlanok leszünk?

Embereknél még nem működik, de a Kaliforniai Egyetem tudósai sikerrel növelték meg egy gomba élettartamát. Nemsokára jönnek az egékísérletek.

Genetikai módosítással és megfelelő táplálékkal olasz tudósoknak olyan hosszúra sikerült nyújtaniuk bizonyos mikroorganizmusok életét, ami emberi életkorban a nyolc évszázadnak felelne meg.
Megint a gének
Valter Longo, a Kaliforniai Egyetem genetikusa és kutatócsoportja a közönséges élesztőgombával végzett kísérleteket. A tudós 15 éve foglalkozik a témával. A gombafélék közé tartozó egysejtűekkel a hosszú élet titkait keresték. Az élesztő egyszerű mikroorganizmus, de mégis számos olyan gén is megtalálható benne, amely az emberben is. A kutatók ezért szívesen használják, s ennek számos gyógyszer és más felfedezés köszönhető.
Mint arról a PloS Genetics című folyóiratban beszámolnak, sikerült a gomba RAS2 és SCH9 nevű, öregedésért felelős génjeit kikapcsolniuk. “Leraktuk az alapjait az egészséges élet átprogramozásának” – Mondja Longo, aki jelenleg egy ecuadori törzset tanulmányoz, amelynek tagjai nagy számban hordozói a két “hosszúéletgén” mutációjának.
Az olasz tudós a genetikailag módosított gombát aztán speciális fogyókúrára fogta: kalóriamentes környezetben – mint az már magasabb rendű élőlények, így egerek esetében is bebizonyosodott – élettartamuk tovább növelhető. Az eredmény: a mikroorganizmus élettartama megtízszereződött. Ez majdnem olyan, mintha az ember egészségben érné meg nyolcszázadik születésnapját.
Most tapasztalatait felhasználva a csoport igyekszik kiterjeszteni felfedezését kísérleti egerekre is – és ezzel egy időben az ecuadori népcsoportot vizsgálja, amely hordozója a mutáns génnek, azaz tagjai elméletileg az átlagembernél hosszabb életre számíthatnak. Ha a kísérletek sikerrel járnak, úgy megnyílhat a lehetőség az emberi élet meghosszabbítása előtt úgy, hogy az öregség nyűgei mégsem hosszabbodnának meg.