Halep diadal és kritika között

Akt.:
www.flickr.com
www.flickr.com
Simona Halep vasárnap megszerezte pályafutásának 13. címét, miután a bukaresti torna döntőjében, rendkívül lelkes játékával legyőzte a lett Anastasija Sevastovat, akit 6-0, 6-0 eredménnyel egyértelműen megvert.

Egy egy újabb ok az elégedettségre a világranglistán legjobb helyen álló román teniszezőnő számára, akinek még egy trófeára lett volna szüksége ahhoz, hogy az utóbbi időben mutatott jó formáját igazolja. Simona rajongóinak viszont van egy további érvük annak bizonyítására, hogy kedvenc sportolójuk valóban egy elit játékos. Halep megszilárdította pozícióját a WTA Top 5-ben, és bizalommal nézhet a kemény szezon elé, melynek csúcspontja a Grand Slam verseny utolsó tornája, a US Open lesz. Olyan két hónap következik, amelyben Halep és hívei valószínűleg sok sikeres forgatókönyvet képzelnek el, így a nyár vidám és optimista hangulatban folytatódik.

Mint minden szép történetnek, ennek is van egy kevésbé kellemes fejezete is, amit Halep kritikusai kihasználnak ezekben a napokban. A konstancai teniszezőnő a hétvégén bejelentette, hogy nem megy ki a Rio de Janeiró-i olimpiára, mert fél a Zika vírustól. Ez a hír azok malmára hajtotta a vizet, akik azt állítják, hogy Halep nem igazán erőlteti meg magát, amikor az országát kell képviselnie a nagyobb versenyeken. Néhányan olyan messzire mentek, hogy azt állítják, főleg a közösségi médiákban, hogy a korábbi Roland Garros-i döntős így áll bosszút azért, mert nem őt választották a román delegáció zászlóvivőjének, mely megtiszteltetés Catalina Ponor tornásznőt érte.

Természetesen egy csomó feltételezésünk lehet Simona ezen döntésével kapcsolatban, és lehetünk a támogatói vagy a bírálói. Ebben a vitában bármelyik érvnél vagy az ellenérvnél az a legfontosabb, hogy ne legyen benne szolgalelkűség, de rosszindulat sem. Talán még az is indokolt lehet, hogy egy pillanatra Halep helyébe képzeljük magunkat, hogy jobban megértsük, miért mondott le az olimpiai játékokról, ami szinte minden sport legfőbb megmérettetése. A http://extra.bet365.com/news/ro/ sportfogadás oldalon megjelent cikkben Halep-et idézik, aki a következőképpen magyarázza gesztusát: Döntésem oka az aggodalom, amit a Zika vírussal járó veszély jelenthet. Miután számos beszélgetést folytattam orvosokkal és a családommal, arra a következtetésre jutottunk, hogy a kockázat túl nagy az én sport karrieremre és az egészségemre – különösen mint nőnek – nézve.

Mi lenne, ha elfogadnánk ezt a magyarázatot, és nem keresnénk más okokat amik valószínű, hogy nem is léteznek. Egy másik értékes teniszezőnő Karolina Pliskova (WTA 17.), és két nagyon fontos játékos, Milos Raonic (7 ATP) és Tomas Berdych (8 ATP) is azt a döntést hozták meg mint Halep. Természetesen, a legtöbb sportoló ki fog menni az olimpiára, a megbetegedés félelme nélkül, de ez nem feltétlenül egy érv amellett, hogy mindenkinek ki kell mennie. Ne felejtsük el, hogy néhányan közülünk félnek repülőre szállni, még akkor is, ha azt mondják, ez a legbiztonságosabb közlekedési eszköz a világon.

Címkék: