Halasztásra kérik az EU–t

Bihar megye – Az év első két hónapjában a mezőgazdasági életjáradékra jogosult 2737 Bihar megyei személy közül 1792–en láttamoztatták életjáradék–tagsági könyvüket a hivatal nagyváradi székhelyén.

Janota László irodavezetőtől megtudtuk, hogy utóbbiak 3927 hektár bérbeadott, és 3260 hektár adományozott vagy eladott területet „jelentenek”, számukra összesen 467.134 euró (1.979.389 lej) életjáradékot fizet ki ebben az évben a Nemzeti Mezőgazdasági Életjáradék Hivatal. Akik még nem láttamoztattak, azok június 30.ig megtehetik a megyei irodában (Nagyvárad, D.Cantemir utca 26–30, tel: 0259–459947). A kifizetésekre – mint minden évben – április 1. és augusztus 31. között kerül sor, olyan módon, ahogyan azt a kedvezményezett kérte, azaz postán vagy banki átutalással.

A harmadik évtől

Mint már arról beszámoltunk, a csatlakozás utáni harmadik évtől, vagyis az elmúlt január elsejétől Románia nem adhat olyan támogatásokat, melyeket nem hagyott jóvá az Európai Unió, és ebbe tartozik a mezőgazdasági életjáradék is. Ennek ellenére ebben az évben is átvettek már 24 kérelmet petíció formájában, ami azt jelenti, hogy kérték az EU–t az intézkedés halasztására. Ha az európai illetékes fórum rábólint a kérelemre, akkor az érintetteket értesíteni fogják róla, ígérte Janota László.