Halálos repülőbaleset: megszólal a mentőcsapat vezetője

Akt.:
A két halálos áldozat: Aura Ion medika, valamint Adrian Iovan, a gép pilótája
A két halálos áldozat: Aura Ion medika, valamint Adrian Iovan, a gép pilótája
A haldoklókat próbálták megmenteni először a lezuhant gép csak könnyebben sérült utasai – de nem jártak sikerrel. Ezt követően már a saját túlélésükért is küzdöttek, igyekeztek valahogy kihúzni a mentőcsapatok érkezéséig. Erről is beszélt lapunknak az egyik mentőosztag vezetője, Béres Zsolt.

Nem a kihűlés végzett az Erdélyi Szigethegységben lezuhant kisrepülőgép katasztrófájának két áldozatával, tehát nem is az, hogy csak órák múlva találtak rájuk – véli Béres Zsolt, a SMURD Bihar megyei vezetője, aki a légi katasztrófa után a mentést irányította. Úgy gondolja egyébként, hogy kiforgatta a szavait a sajtó egy része. Béres Zsolt a légi baleset részleteiről nyilatkozott lapunknak, és kérdéseinkre elmondta: „A kihűlés önmagában nem okozhatta a halálukat, és a zuhanás sokkja sem. Teljesen világos, hogy komolyabb, főleg belső sérülések végeztek velük, amelyeket a becsapódáskor szereztek.” Központi sajtóorgánumok úgy állították be, mintha Béres azt mondta volna: mindenképp menthetetlen volt a két áldozat, a biztos halál várt rájuk, akkor sem úszhatták volna meg élve, ha hamarabb találnak rájuk. „Pedig én ilyet nem mondtam. Az újságírók azt írtak, amit akartak – én viszont azt hangsúlyozom, hogy valószínűleg menthetetlenek voltak. Nem állítom tehát, hogy végképp semmilyen esetben nem lehetett volna visszahozni őket, ám az orvosi tapasztalatom azt diktálja, hogy olyan sérüléseket szenvedhettek, amelyek akkor is végzetesek lettek volna, ha fél órán belül rájuk találunk” – szögezte le.

Arafat bízta rá

Mint ismeretes, egy Nagyváradra tartó kisrepülő (amely orvosokat hozott Bukarestből, hogy egy klínikai halál állapotában lévő nő egyes szerveit kioperálják) lezuhant az Erdélyi Szigethegységben. A járművet Adrian Iovan, Románia egyik legismertebb pilótája vezette, és amikor csökkenteni akarta a gép repülési magasságát, a jármű súrolta a fenyők tetejét, majd hegyvidéki területen a fák közé csapódott, fatörzsek közé ékelődött. A fedélzeten tartózkodó mind a hét személy túlélte magát a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők hat óra elteltével rájuk találtak. Az egyik áldozat maga Adrian Iovan volt, a másik egy 23 éves orvostanhallgató lány, Aura Ion.

Az egyik túlélő hívta az 112-s segélykérőt, és három megyéből (Bihar, Kolozs, Fehér) indítottak útnak több mentőcsapatot is a keresésükre. Nagyváradon, a SMURD-nál épp annak főnöke, Béres Zsolt volt aznap ügyeletben, így amikor az 112 diszpécsere kiadta a riasztást, ő is a helyszínre indult a hegyi mentők (SALVAMONT) egy itteni különítményével. A további történésekről így beszélt lapunknak: „Három autóval indultunk útnak, majd a helyszínre érve bejelentkeztem én is, azt tudakolva, mi a teendőnk. Az utasítások nyomán különböző irányokba indulva kezdtük a kutatást a hegyvidéki terepen, a többi mentőcsapattal együtt, gyalogosan. Én éppen egy másik irányba haladtam, amikor megkaptuk a hírt, hogy megtalálták a szerencsétlenül jártakat és a roncsot. A megadott helyszínre indultunk mi is, azonnal. Mire odaértünk, már hozták lefelé a sérülteket.”

A műveleteket koordináló Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára ekkor adta ki az utasítást, hogy onnantól Béres Zsolt vegye át a mentés vezetését. „Azért adta nekem ezt a feladatot, mert a helyszínen lévők közül másnak nem volt tapasztalata ilyesmiben” – mondta Béres. Innentől a túlélők állapotát stabilizálták, majd a súlyosabb sérüléseket szenvedetteket speciális járművekkel, a könnyebben sérülteket a Transilvania Off Road autós szövetség terepjáróival vitték kórházba. Béres Zsolt elmondása szerint a teljes akció a beérkező riasztás után, azaz 16 óra 30 perctől másnap reggel körülbelül 7:30-ig tartott.

A nyilatkozó szakértő úgy véli, a pilóta a becsapódáskor szerzett sérüléseibe halt bele. „A másodpilóta például csonttörést szenvedett és két liter vért vesztett, mégsem halt meg, főleg nem kihűléstől. Nem tartható tehát az a hipotézis, hogy a mentés megkezdéséig eltelt idő miatti kihűlés végzett az áldozatokkal” – nyilatkozta. A másik halálos áldozatnak, az orvostan-hallgató hölgynek el volt törve a gerince és súlyos belső vérzés külső nyoma látszott rajta. Béres azt mondja, a gépen utazó Ianceu doktor, vagyis az egyik túlélő úgy emlékszik: a hölgy a gép hátsó részében ült, ám a becsapódás ereje előrerepítette. Ekkor szenvedhetett halálos sérüléseket.

Küzdelem a túlélésért

A gépen tartózkodó hét személy közül öten tehát túlélték a gép lezuhanását és azt is, hogy a jármű a becsapódás után beékelődött a fák törzsei közé. A mentés vezetője kérdéseinkre elmondta: a túlélők az első pillanatokban a pilóta életét próbálták megmenteni. A gép vezetője beszorult a roncsok közé, ezért megpróbálták kiszedni őt az összetört pilótafülkéből – ám nem jártak sikerrel. Időközben mások megpróbálták a medikát újraéleszteni, de ez sem hozott eredményt.

Ezt követően a túlélők tüzet akartak gyújtani, hogy kihúzzák a hegyes, erdős részen addig, amíg a leszálló sötétségben a mentőcsapatok rájuk találnak. A tűzgyújtáshoz azonban nem voltak megfelelő eszközeik. Végül az egyik hölgy parfümjét locsolták az összehordott ágakra, így tudtak tüzet csiholni. A lángok azonban hamar kialudtak. Emiatt végül fázva, sokkos állapotban töltötték azokat az órákat, amíg a mentőcsapatok átkutatták a környéket értük. Ráadásul időközben a két legsúlyosabb sérült szervezete feladta a küzdelmet – így két halottat is őriztek immár a túlélő ötök. Az 1400 méteren lévő erdős, földcsuszamlásos területen így várták ki amíg megtalálják őket.

Amikor több mint hat órával később rájuk talált az első mentőosztag, Călin Pivniceru, Sorin Ianceu és Valentin Calu voltak a legjobb egészségi állapotban, nekik mentő sem kellett később. A másodpilóta, Răzvan Petrescu, valamint Radu Zamfir orvos komolyabb sérüléseket szenvedett. Mindannyiukat kórházban vitték, de a könnyebb sérülteket azóta kiengedték már.

A 23 évesen elhunyt Aura Iont két nappal később katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra a bukaresti Ghencea 3 katonai temetőben – mivel a katonai orvosi intézet hallgatója volt. Post mortem hadnaggyá léptették elő. Adrian Iovan pilóta a bukaresti Bellu katolikus temetőben nyugszik.

Szeghalmi Örs