Hálaadás és ravatalozó-avató Asszonyvásárán

Hálaadás és ravatalozó-avató Asszonyvásárán

Bihar megye – Kettős ünnepet ültek vasárnap délután az asszonyvásáriak: a református templom belső megújulásának, és a ravatalozó felépültének örültek együtt, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Ökumenikus istentiszteletre hívott vasárnap délután a Kiskereki községhez tartozó Asszonyvására református templomjának harangja. Az ünnepi istentiszteleten Rákosi Jenő szentjobbi lelkipásztor hirdetett igét. Prédikációjában elsimeréssel emlékezett a falu egykori lakóira, akik Mózes szavait megfogadva templomot építettek, ugyanakkor a maiakat is megdícsérte, mivel utóbbiak gondot viselnek az istenházára, ami legalább olyan fontos.

Igazi tartalmak

Az igehirdetést Székely István házigazda tiszteletes köszönte meg, kérésére pedig lelkésztársai, Oroszi Magdolna (Érkeserű), Bozsóky Sándor (Kiskereki), Oroszi Kálmán (Érselénd), illetve Balla Frigyes székelyhídi baptista prédikátor, továbbá Fejes Rudolf Anzelm prépost, a helyi római katolikus egyházközség lelki vezetője adta áldását a megújult templombelsőre. A munkálattal kapcsolatban Székely István elmondta: továbbra is tartja magát az igéhez, miszerint „keressetek és találtatok, zörgessetek, és megnyittatik néktek”, utalva a Megyei Tanácstól kapott támogatásra, melyre a későbbiekben is számot tart, a templom külsejének rendbetételéhez. Amiben lehet, ezen túl is segítenek, ígérte meg Szabó Ödön megyei tanácsos, RMDSZ-ügyvezető, aki a hely szelleméhez igazított beszédében arra figyelmeztetett, hogy sem az egyházi, sem a közéletben ne tévesszük szem elől a hit, illetve az élet igazi tartalmait. Az istentisztelet keretében a helyi Tücsök zenekar Tempfli Ádám tanár vezetésével muzsikált.

A munka vége felé

Az ünnepség a temetőben folytatódott, ahol egy három éve megkezdett építkezés végére tettek formálisa pontot, ugyanis a ravatalozó még mintegy 80%-ban van kész. Meglepően sokan kapaszkodtak fel a temető dombjára, hogy tanúi legyenek, amint a hollandiai Kringloopcentrum Egyesület képviselője, Lambert Kuenen elvágja a stílszerűen fekete szalagot. Ők azok a támogatók, akik a helyi vízhálózat kiépítésében is segédkeztek, s jó szokásukat a falu igényeit figyelembe véve folytatják. Sokan hitetlenkedve fogadták annak idején a ravatalozó építésének hírét, de lám, ha nem is az eredeti határidőre, de végéhez közeledik a munka, mondta Székely István. A rövid ünnepség után sokak útja szeretteik sírjához vezetet az őszi napsütésben.

Rencz Csaba