Hajsza indul a régi magyar utcanevek ellen

Hajsza indul a régi magyar utcanevek ellen
A Demokrata-Liberális Párt Bihar megyei szervezete most akarja beazonosítani azokat a személyeket, akik nagyváradi épületekre felfestették az adott utcák régi, magyar elnevezéseit.

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) Bihar megyei szervezete közleményt adott ki, melyben rosszallását fejezi ki amiatt, hogy Nagyváradon revizionista üzenetű plakátok jelentek meg. A közlemény szerint Nagyvárad mindig az etnikai tolerancia és kölcsönös megértés városa volt. A dokumentumban leszögezik, hogy Románia példaértékűen oldotta meg a kisebbségek problémáit, ezért bármilyen összehasonlítás Koszovóval nem más mint soviniszta aberráció. Csütörtökön, a megyei PD-L sajtótájékoztatóján Mircea Matei, a párt nagyváradi szervezetének elnöke, miután felolvasta a közleményt, hozzátette: Románia támogatja a helyi autonómiát, de nem támogatja a területi alapú autonómiát. A PD-L felszólított minden pártot, hogy nyílvánosság előtt határolódjon el a soviniszta üzenetű plakátoktól és az effajta akcióktól, külön néven említve az RMDSZ-t és az MPP-t. Gavrila Ghilea vezetőségi tag hozzáfűzte: dícséretes, hogy az RMDSZ már elhatárolódott az ominózus plakátragasztástól.

 Utcanévhajsza

 Matei bejelentette, hogy a párt forró vonalat biztosít Nagyvárad lakosai számára, melyen hétköznapokon 10-16 óra között értesíthetik a pártot arról, hogy hol vannak törvénytelenül felfestett régi magyar utcanevek. Miután feltérképezik az összes ilyen, egyébként már jópár hónapja felfestetett régi magyar feliratot – elképzeléseik szerint ez két héten belül meglesz – , a párt nyílvános “felirateltüntetési” akciót szervez, melyen elvárják, hogy minden párt vegyen részt. Mihai Groza Nagyvárad polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy két hete megkereste őt az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete, és azt kérte, hogy a nagyváradi Unirii tér nevét változtassák vissza Szent László térre. Groza sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy effajta igények megfogalmazódnak.

 Emberhajsza

 Mihai Groza hozzátette: azonosítani kell azokat a személyeket, akik a régi magyar utcaneveket felfestették az épületek falaira, mert azok, a polgármester megfogalmazása szerint, hadilábon állnak a törvénnyel. E személyek azonosításában a polgármester számít a rendfenntartó szervek és a sajtó segítségére is. Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor kezdik el gyakorlatba ültetni azt a már jóideje elfogadott helyi tanácsi határozatot, mely kimondja, hogy az utcanévtáblákon magyarul is kell szerepelnie a közterület jellegének megnevezése, (utca, tér, fasor stb.) Mircea Matei, aki egyébként helyi tanácsos is, azt válaszolta: “Ha engem kérdez én azt mondom, hogy mi csak megszavaztuk a határozatot, nem nekünk kell végrhajtani”, míg Mihai Groza úgy válaszolt, hogy ez egy nagyszabású projekt, melyre “megpróbálnak” a helyi költségvetésből forrásokat elkülöníteni. “Az alkalmas időpontban majd gyakorlatba ültetjük a határozatot” – zárta szavait Groza.