Hajjaj az ismerkedõ legényeknek

Megkopasztják a nõkkel kikezdõ férfiakat Szaúd-Arábia északi részén: levágják a hajukat.

A rendeletet a terület kormányzója, Fahd bin Badr herceg hozta, miután tanúja volt, ahogy több hosszú hajú fiatal ismerkedni próbált diáklányokkal, akik éppen kiléptek iskolájuk kapuján. A hajvágás persze csak a hosszú hajú legényekre vonatkozik. Hogy az eleve rövid hajú, nõket zaklatók büntetése mi lesz, nem tudni.
A rendelet révén a rendõrség tevékenységi köre fodrászkodással egészül ki, nekik kell megnyírniuk a szabálysértõket, méghozzá a zaklatás helyszínén. A sivatagi királyságban amúgy sok pap eleve nem nézi jó szemmel, ha egy férfinak hosszú a haja, mert az ellenkezik az iszlám tanításával, miszerint tilos a nemeknek utánozniuk egymást. Badr herceg azonban nem rendelte el minden hosszú hajú férfi kényszerhajvágását, csak a nõkkel kikezdõkét.
Szaúd-Arábiában vallási rendõrség járõrözik, hogy ellenõrizze az életmódot: nem keverednek-e nyilvános helyeken nõk férfiakkal, a hölgyek arca és teste kellõen elfedett, nem festik-e ki arcukat, az üzletek valóban bezárnak-e naponta ötször az imára, a férfiak pedig elmennek-e a mecsetekbe imádkozni az elõírásoknak megfelelõen.