Hajdúszoboszló, Rév: inkubátorházak a turizmus fejlesztésére

Hajdúszoboszló, Rév: inkubátorházak a turizmus fejlesztésére
A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a korábbi INTERREG III.A. és Phare CBC 2004 programok folytatásaként, a 2007-2013 programozási időszakban kerül megvalósításra közös intézményrendszer és közös pénzügyi keretek alkalmazásával, a két ország szomszédos határvonalán.

Az út a magyar – román határmenti területek közös gazdasági és társadalmi integrációja előtt, 2007. december 21-én nyílt meg,  amikor az Európai Bizottság jóváhagyta a program megvalósítását szabályozó programdokumentumot. A hét éves időszakban határon átnyúló együttműködések fejlesztésére közel 248 millió euró részben közösségi (ERFA), részben nemzeti forrás áll rendelkezésre.

A programban meghatározott prioritások a fejlesztési lehetőségek széles skáláját biztosítják a programterületen. A 2 prioritás: az együttműködési terület közös, fenntartható fejlesztéséhez szükséges kulcsfeltételek javítása valamint a társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben. Az együttműködési program átfogó stratégiai célja:közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve. A támogatásra jogosult határmenti terület Magyarország délkeleti és keleti, illetve Románia északnyugati és nyugati területeit foglalja magában. Négy-négy egymással szomszédos magyarországi, illetve romániai megyéből áll.

Földrajzilag a terület a Kárpátok hegység és a Kárpát-medence részét képezi; magyar oldalon a teljes terület a magyar Alföld része, míg a román terület több részből tevődik össze: a Nyugati Román Alföld, a Nyugati-hegység, illetve a Nyugati Érchegység kisebb része is ide tartozik. A pályázatokat a program két prioritási tengelyének keretén belül megszabott alapvető beavatkozási területeken lehetett benyújtani, amelyek együttesen a program átfogó céljának a megvalósulását segítik elő.

Magas szintű idegenforgalom

Az üzleti inkubátirház a határon átnyúló turizmus fejlesztésére elnevezésű közös pályázat két prioritási tengely: A társadalmi és gazdasági kohézió erősítése a határmenti térségben keretein belül lett benyújtva és átfogó célja a térség gazdasági versenyképességének erősítése, az üzleti környezet fejlesztése a humán erőforrások javítása révén. A hajdúszoboszlói szolgáltatók magas szintű idegenforgalmat bonyolítanak le, de szeretnének még jobban felkészülni a román turisták fogadására és kiegészíteni az élmény-kínálatot a hegyi turizmussal. A partnerséggel mindkét helységben megnyitanak egy – egy turisztikai irodát, és olyan ajánlatot állítanak össze, mely tartalmazza a fürdővárosi és a hegyi lehetőségeket is, ezáltal mindkét területet vonzóbbá téve az európai turisták számára. Hajdószoboszlón a turisztikai inkubátorház a fürdő bejáratánál, míg Réven a régi polgármesteri hivatal helyén épül majd. A 2011. március 1- 2012. december 31. között megvalósuló 552,633,86 Eurós összköltségvetésű projektben a révi önkormányzat része 366.236,57 Euró, a Hajduszoboszlói önkormányzaté 146.479,34 Euró, mig a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületéé 19.205,84 Euró. A saját hozzájárulások a román partner esetében 2,53%, mig a magyar partnerek esetében 6,30% illetve 6,60%.

A Hungarospa Termal Hotel

A sajtótájékoztatóra melynek keretében a két település – Hajdúszoboszló és Rév – elöljárói és munkatársai ismertették a közös projekt kitételeit, a hajdúszoboszlói Hungarospa Termal Hotel konferenciatermében került sor. Elsőként Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere, miután nagy szeretettel üdvözölte – a főleg Romániából érkezett újságirókat, de minden jelenlévőt –, hangsúlyozta, hogy számukra a turisztikai fejlesztés célja az, hogy minél több romániai turista vegye igénybe a fürdőváros szolgáltatásait, illetve magyar turista keresse fel a révi hegyeket. Az együttműködés nagyon fontos, mondta a hajdúszoboszlói elöljáró. „Éljünk békében és barátságban, ismerjük meg egymás kulturáját, közösen, egymás mellett menve a fejlődés útján”. Majd bejelentette, hogy, ennek elősegítése érdekében Hajdúszoboszlón, a strand főbejáratánál alakítanak ki turisztikai centrumot, Rév településen pedig turisztikai inkubátorházat építenek fel a most induló projekt keretében – tette hozzá.

Turisztikai kínálatok

Rév község polgármestere, Cosma Dorel megköszönte a lehetőséget, hogy itt Hajdúszoboszlón beszélhet Rév és környéke szépségéről. Elmondta, hogy a révi szoros 1955 óta természetvédelmi terület, a település 4391 lakosának csaknem 20%-a magyar – ami az ottani együttélés egyik fontos tényezője. Beszámolt arról is, hogy Rév községben jelenleg három további fejlesztési projekt van folyamatban: hidat építenek a Sebes-Körösön a révi szorosnál, tájékoztató irodát a helyi cseppkőbarlang bejáratánál és egy úgynevezett hegyismertető központot a Sebes-Körös mentén. Cosma Dorel reményét fejezte ki, hogy a hajdúszoboszlói önkormányzattal és a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületével most indított közös projektjük jelentősen hozzájárul az egymástól 130 kilométerre lévő két település turisztikai kínálatának bővítéséhez, majd hozzátette, igaz hogy Révnek több pénz jut a project keretéből, de nem élég, hogy utolérjék Hajdúszoboszló fejlődésének szintjét

Bemutatkozások

Ezt követően Hasas János, Rév alpolgármestere beszélt a projekt kitételeiről, valamint a Révet jelemző turisztikai lehetőségekről., Az itt bemutatott projekt része annak a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak, amelynek összköltsége 248 millió euró és 4-4 határ menti magyar, illetve román megye vesz benne részt, hangzott el. Majd hosszasan ismertette  azokat a révi turisztikai helyeket, melyet érdemes felkeresni, hiszen egyediek és felejthetetlen élményt jelentenek azok számára, akik ott megfordulnak. Mivel a bemutatés kivetitővel történt, a jelenlévők betekinthettek Rév és környékének csodálatos világába. A révi elöljáró két nyelven románul és magyarul mondta el tájékoztatóját.

Lévay Enikő – aki két napon át, az igazi házigazda szerepét töltött be – köszöntötte a jelenlévőket, majd beszélt Hajdúszoboszlóról, a fürdővárosról, melynek lakosainak száma 24 ezer, de ennyi szálláshelyet is tud biztosítani a város, az ide érkező vendégek számára. Kállai Zsuzsa a Hungarospa Zrt. Makketing menedzsere mutatta be Európa legnagyobb fürdőkomplexumát, majd Máté Lajos a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egysületének elnöke, valamint Peszeki Gergely az Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság képviseletében szólt a jelenlévőkhöz.

Ismerkedni

Ezt követően Kállai Zsuzsa és Lévay Enikő társaságában jártuk be a fürdőkomplexumot. Hát igen volt mit látni. A fürdővel való ismerkedésünk ideje alatt sokszor is megfordult bennem a gondolat, hogyan is lehetett ennyi szépséget ide varázsolni, kik voltak azok a műépítészek, építészek, akik merész terveikkel egy olyan komplxumot álmodtak meg, melyhez hasonlót még filmekben sem lehet látni. Az első nap azonban ezzel nem fejeződött be, mindenki szabadon szervezte meg programját, aztán este felejthetetlen órákat töltöttünk el a Hajduszoboszlótól néhány kilométerre fekvő Tuba tanyán. Azt hiszen egy teljes oldalt is irhatnánk mindarról amit ott láttunk tapasztaltuk. Igazi vendégfogadás volt, sok-sok meglepetést becsempészve aprogramban. Autentikus magyar nótákat, játszott a négy tagú zenekar, autentikus ősi hangszerekkel. Aki ott volt azt az etét egyhamar nem felejti el. Sok mindent lehetne még irni mindarról amit Hajdúszoboszlón láttunk, de azt hiszem a legjobb az, hogy ha valaki még nem járt ott, akkor érdemes felkeresni a fürdővárost, mivel olyan élményben lehet része az embernek, mely párát ritkitja. De mivel ennek a közös projeknek egyik része Révet is előtérbe helyezi, azt hiszem, hogy akik nem ismerik Rév és környéke szépségeit oda is elkell látogatni, hiszen sok minden amit ott láthat az ember, egyedi és felejtheten élményt jelent.

Dérer Ferenc