Hajdú-Bihar

2008.02.15. 09:44

Széfbe zárt problémák

<p>Debrecen-Nemcsak a beszerzés, hanem a finanszírozás és a használat is gondot okoz a kórházaknak. A február 7-én kiadott rendelet március 8-ig tolta ki, az eredetileg ma lejáró határidőt, vajon elég lesz?<BR /><br /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/k%C3%B3rh%C3%A1zi_sz%C3%A9f.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A><dia width="850" height="630" alt="Széfbe zárt problémák 2008.02.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Sz_fbe_z_rt_probl_m_k_2008_02_15_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Széfbe zárt problémák 2008.02.15." /></a></dia></p>

A megyei egészségügyi intézmények közül kettőben nem tartják indokoltnak a kórházi széfekkötelezővé tételét.

A február 7-én kiadott rendelet mindössze annyit szab meg, hogy mely fekvőbeteg ellátó osztályokon nem kell március 8-ig felszerelni a kórházi széfeket.
Az előirányzott összeg, amit széfenként használhatnak a kórházak 9000 forint, de még egyik intézmény sem kapta erre az ígért finanszírozást az Országos Egészségügyi Pénztártól.

Használhatatlan

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma próbaképpen öt prototípusként gyártott széfet szerelt fel a szemklinikán.
Használhatatlan, mert túl kicsi, nehéz hozzáférni, és a számokat is alig látjuk – mondta Varga Irma, az egyik beteg.
Szerintem nincs is rá szükség, mert úgysem hoz az ember akkora értékeket magával a kórházba – mondta Tótszegi Istvánné, egy másik kipróbáló.

A klinikákon végül egy nagyobb változatát választották az értékmegörző szekrénykének, amit már meg is rendeltek ahhoz az 1400 ágyhoz, amihez kötelező.
Az eddigi tapasztalatok alapján a falra és szemmagasságba fogják majd elhelyezni a trezorokat, melyek 5994 forintba kerülnek, és a beszerelésük 900 forint lesz darabonként.
A Berettyóújfalui Területi Kórház ennél kevesebbet szeretne invesztálni a széfekbe, amikből 350 darabot kell beszerezniük. A szerelést házon belül oldanák meg, és maximum 3000 forintot költenének egy darabra – tájékoztatott Bulyovszky Isvánfőigazgató.

A Kenézy Kórház sem adta még fel a megrendelését a 901 darab értékmegőrzőre.
Sok a homályos részlet a széfekkel kapcsolatban – mondta Szentgyörgyi János, a kórház sajtóreferense. Nem tisztázott például az sem, hogy ki jogosult a széf kinyitására, ha a beteg mondjuk meghal. És nincs jogszabályba foglalva a rendszeres szervizelés költségtérítése sem.

A Kenézyben működő központi értékmegőrző véleményük szerint olcsóbb és praktikusabb is, mint a most előírt egyéni széfek.
- F. Á. -

KOrházi lopások(k)

„Ahol szobai széfek vannak, ott visszaszorul a bűncselekmények száma” - indokolta a rendelet szükségességét Horváth Ágnes, Egészségügyi miniszter.Tavaly több, mint 100 millió forint volt a kórházi lopásokból származó anyagi kár.

A kórházak eddig központi trezorokkal, szigorított portaszolgálattal, és látogatásiidő-korlátozással védekeztek a tolvajlások ellen. Ezt két okból nem tartotta elfogadhatónak az Egészségügyi Minisztérium.

A betegek és a látogatók jogai csorbulnak, ha korlátozzák a látogatási időt, másfelől a betegek általában maguknál tartják a mobiltelefonjukat és némi készpénzt, így nem megoldás a központi széf.

Kapcsolódó anyagok:

  • Késnek a korházi széfek
  • Nagyvizit a széfek árnyékában
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!