Hajdú-Bihar

2008.01.05. 08:13

Érzéstelenítés nélkül: kínzás?

<p>Nyílt lábszártörést szenvedtem még szeptemberben, a lábamat műtét útján, kiálló csavarokkal rakták helyre. A csavarok kivételére már a harmadik időpontot kaptam, mire december 18-án valóban kivették.</p>

Ehhez december 17-én kellett befeküdnöm a kórházba. Éjféltől nem ettem, nem ittam, mert előkészítettek a műtétre. A reggeli vizit alatt hiába kérdeztem, nem tájékoztattak, csak egyszer arra lettem figyelmes, hogy a nővér közli, levisznek az ambuláns betegekhez, mivel nem műtenek, hanem ott veszik ki a „vasat”.

Az ambulancián ki is vették a rögzítőket. Műtét helyett, étlen-szomjan, érzéstelenítés nélkül, puszta kézzel szedték ki a csontba ültetett rögzítőt. Borzasztó fájdalommal járt, ordítottam, de a „szakemberek” csak visszakiáltottak, hogy ne

feszítsek, mert akkor még jobban fáj. Azután a nyílt sebbel begipszelték, a vasak helyénél lyukat hagytak a gipszen – bár a rögzítés nem jól sikerült a nagy fájdalom miatt. Ezután hazaküldtek. Az a kérdésem, hogyan lehetséges ez manapság?

Az állatkínzásért – jogosan – 2 év börtönt kapnak az elkövetők, ezt pedig hivatalosan megtehetik az orvosok? Így bánnak ma egy beteggel? Ez ma az egészségbiztosítás?
Szilágyi Lajosné, Egyek

Az illetékes válasza

„A baleseti sebészet gyógyító eszközei között szerepel az úgynevezett külső rögzítő, amellyel a nyílt csonttöréseket a fertőzés veszélyének a minimalizálásával lehet gyógyítani. Betegünk esetében is ezt a módszert alkalmaztuk.

A drótok, csavarok eltávolítását nem szükséges általános érzéstelenítésben, altatásban végezni, mivel annak a kockázata nem áll arányban a beavatkozás nagyságával. A csavarok kivétele, ahogyan a panaszos esetében is, a szakma szabályai szerint történt. A baleseti sebészeti osztályon, ahol évi 100 ezer beteg ellátását és 7 ezer nagy műtétet végzünk, igyekszünk valamennyi betegünket empátiával kezelni.

Sajnálom, hogy betegünk az ellátás és beavatkozás során ezt nem tapasztalta” – írta a beteg felvetéseire Fekete Károly professzor, a Kenézy-kórház traumatológiai osztályának vezetője, aki a panasz nyomán személyesen is beszélt Szilágyi Lajosnéval.
A Naplót erről Szentgyörgyi János, a kórház sajtóreferense tájékoztatta. Eszerint a beteg elsősorban nem a kórház orvosait, „hanem az egészségügy rendszerében történt változásokat tette felelőssé a vele történtekkel kapcsolatban...

A beteg valóban arra készült, hogy az ellátása és a kórházból való távozása majd másnapra, vagy későbbi időpontra tolódik, ezért „éhgyomorra” érkezett. De az is tény: amikor kiderült, hogy ambuláns ellátásban fog részesülni, és ezért nem kerülhetett a kórházi étkeztetést igénybe vehetők körébe, a nővérek humánusan és kellő empátiával, étellel és itallal kínálták”.

Kapcsolódó anyagok:

  • Újabb orvosi műba?
  • A Kenézy-kórház lesz a minta
  • A kórház nem "hízlalda"
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!