Hajdú-Bihar

2007.11.15. 12:43

Korszerű érrendszer vizsgálat és terápia a Debreceni Egyetemen

<p>A&#160;nyilvánosságnak is bemutatták a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2 hónapja sikeresen működő, az egyik legmodernebb DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készüléket. <dia width="850" height="630" alt="Korszerű érrendszer vizsgálat és terápia a Debreceni Egyetemen 2007.11.15."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Korszer__369___rrendszer_vizsg_lat__s_ter_p/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Korszerű érrendszer vizsgálat és terápia a Debreceni Egyetemen 2007.11.15." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/DSA%20keszulek-cZZs.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A készülékkel az érrendszer vizsgálata a beteg számára lényegesen kisebb megterhelést jelent, rövidül a beavatkozás utáni kötelező fekvés hossza, csökken az ápolási napok száma, javul az életminőség és elkerülhető a hosszú utógondozás.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában található az a legmodernebb DSA készülék, melyből Magyarországon is csupán néhány áll rendelkezésre az érbetegségek gyors és pontos diagnosztikájára és kíméletes terápiájára. Az új DSA készülék a beteg körül nagy

sebességgel forogva képes a kóros érrendszer pontos ábrázolására 3D technika segítségével.

Az új angiográf alkalmazásával lehetséges többek közt az artériás érszűkület vagy elzáródás meggyógyítása műtét

és altatás nélkül, a stroke-ban szenvedő betegek korrekt, gyors ellátása és az eredményes daganatterápia.

Ez a modern berendezés kevesebb kontrasztanyag felhasználásával jobb minőségű képet ad, mint a korábbi eljárások. Lehetőség van továbbá beavatkozás közben CT minőségű rétegfelvételt készíteni, így például a vérzéses szövődmény azonnal felfedezhető. A berendezés röntgen sugárral működik, de nem folyamatos sugárzással dolgozik, hanem pulzálva, amely még elég gyakori ahhoz, hogy folyamatos képet lássunk, de lényegesen csökkenti a beteget érő dózist.

Habár a berendezés drága, és az intervenciós eljárások költsége sem olcsóbb a hagyományos sebészi beavatkozásoknál, a beteg számára azonban lényegesen kisebb megterhelést jelent, rövidül a beavatkozás utáni kötelező fekvés hossza, csökken az ápolási napok száma, javul az életminőség és elkerülhető a hosszú utógondozás.

Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke a tájékoztatón elmondta: „Példaként kiemelném, hogy a DSA laboratóriumban a stroke-ban szenvedő betegek korrekt, gyors ellátása érdekében a néhány órája meglévő agyi érelzáródásokat a vérröghöz juttatott katéteren keresztül több esetben sikeresen oldották fel a szakembereink, együttműködve az Idegklinika orvosaival.

Tervezzük az agyi verőértágulatok gyógyítását is a berendezés segítségével. Ezek a beavatkozások az Auguszta program egyik fő célkitűzését - mely az érbetegségek megelőzésére, gyógyítására irányul - is nagyban elősegítik.”

További hírek: http://egyetem.haon.hu

Kapcsolódó anyagok:

  • Korszerű PET/CT berendezés Debrecenben
  • Szavazhatunk az év kórházára
  • Több hely a gyerekek gyógyítására
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!