Hajdú-Bihar

2007.11.26. 15:39

Bartók és a jazz

<p><P>Debrecen - November 28-án szerdán, 20 órakor kezdődik a DE Élettudományi épület Galéria Caféban&#160;"Bartók és a jazz" címmel Márkus Tibor quartetjének rendhagyó koncertje. A program szervezője&#160;a Jazzbarátok Köre, a Kenézy Könyvtár Médiatára és a DE TEK Művelődési Iroda.<A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/bart_k__s_a_jazz_-_plak_t.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Plakát</B></A>,<A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/bart_k__s_a_jazz.doc"><IMG title="" height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" bmi_title=" ... Shift+R improves the quality of this image. CTRL+F5 reloads the whole page." bmi_touched="1" /><B>Ajánló</B></A></P></p>

„Nekünk nincs szükségünk jazzre, van gyönyörű népzenénk, felesleges, hogy a jazz karjaiba vessük magunkat.” /Bartók/

Bár köztudott, hogy Bartók nem volt jazzrajongó, nevét mégis gyakran emlegetik a modern jazzel kapcsolatban. Ennek oka műveinek és azok zeneelméleti hátterének a jazzművészetre való hatásaiban keresendő.

A modern jazz legnagyobb egyéniségei-mint például Chick Corea, Wayne Shorter vagy Herbie Hancock- tudatosan használják és építik be zenéjükbe a bartóki hangzásokat.

„Minden művészetnek joga van ahhoz, hogy más, előző művészetben gyökerezzék, sőt, nemcsak joga van, hanem kell is gyökereznie” /Bartók Béla/.

Köztudott, hogy Bartók sokat merített a különböző népek zenéjéből. A jazzel pedig- jellegéből következően- szinte minden zenei műfaj fuzionált.

A modern jazzre különösen erős a XX. századi klasszikus zene, elsősorban Bartók zenéjének hatása. Ami az „ellenhatást” illeti –vagyis a jazzmuzsika hatását Bartók zenéjére-, sokkal kevesebb példa akad. Ennek kapcsán általában a Benny Goodman megrendelésére komponált „Kontrasztok” című művet szokták emlegetni.

Magam is nagy érdeklődést tanúsítok a különféle zenék egymásra hatásai iránt. Ezt zeneszerzői munkáimban is mindig megpróbálom érzékeltetni.

A „Bartók és a jazz” című előadásomon a zenei kölcsönhatásokról lesz szó. Élőzenével és hangfelvételekkel, világhírű jazzmuzsikusok és a saját kompozícióink bemutatásával, illetve előadásával arra mutatunk példákat, hogy Bartók Béla művészetét milyen módon alkalmazza, és fordítja saját nyelvezetére a jazz.

Közreműködnek: -Borbély Mihály-szaxofon, klarinét és más fúvós hangszerek,

 - Balázs Gergely-hegedű, Márkus Dávid-cselló és Márkus Tibor-zongora.

 

                                                                     Márkus Tibor

                                                      Zeneszerző, jazz-zongoraművész

                  A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszékének adjunktusa

 

További hírek: http://egyetem.haon.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!