Hagyományőrzés a Szent László Napokon

Hagyományőrzés a Szent László Napokon
A június 19 és 25 között zajló Szent László Napok hagyományőrző, kicsiknek és nagyoknak szóló programjairól tájékoztattak a szervezők a várban megtartott keddi sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató „élő díszletét” a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai alkották, akik XI. századi viseletben jelentek meg, valamint Béke Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja, aki a lantot is megszólaltatta, V. Korpos Dalma, a Szent László Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, s mondta el: a hagyományőrzés mindig is fontos szerepet kapott a Szent László Napok rendezvénysorozaton, s most sem lesz ez másként.

Foglalkozások

Ezt követően Pázmán Ida, a kézműves tevékenységek szervezője mondta el a részleteket. Kézműves bemutatók, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások és kirakodó vásár is lesz a rendezvénysorozaton. A bemutatók során Szabó Zoltán csíkszeredai fafaragó kopjafát fog faragni, Les Gábor erdélyi fazekasmester a fazekak mintázását mutatja majd be, Lévai József szatmárnémeti bőrdíszműves a sallang készítésének a fortélyait ismerteti majd, Cirják Enikő ólomüveget készít, ő maga pedig a szövést és a szalagszövést fogja bemutatni. A gyerekek agyagozhatnak, bútort festhetnek, de lesz gyöngyfűzés, citera oktatás és népmese olvasás is, a kirakodó vásáron pedig partiumi, erdélyi és székelyföldi népi mesterek mutatják majd be portékáikat. A kézműves foglalkozások naponta 16-tól 19 óráig, a kirakodó vásár pedig reggel tíztől este nyolcig tart majd.

Versenyek, gála

Dr. Kovács Antal Csaba, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke a Tiszta hittel, erős kézzel című, kárpát-medencei Szent László tanulmányi versenysorozatról szólt, mely április 27-e óta zajlik öt ország több helyszínén, június 23-án pedig, a Szent László Napok keretén belül zajlik a döntője, s egy napra rá az ünnepélyes eredményhirdetés. A döntőn a verseny résztvevői számára, valamint egy napra rá a rendezvénysorozat látogatóinak Béke Csaba, aki egyúttal a Hollóének Hungarica együttes tagja, középkori dallamokat fog előadni. A versenyen résztvevő gyerekek és a látogatók középkori viseleteket láthatnak, kalodát és a láncinget, s ezúttal is lesz jurta bemutató. Az egyesület által, kisiskolásoknak szervezett tematikus rajzversenyre beküldött munkák is ki lesznek majd állítva.

A Szent László Egyesület elnöke elmondta: a Szent László Napok nyitó gálaműsora június 19-én, hétfőn 19 órától zajlik, a nagyváradi színházban. Fellépnek majd a magyar Állami Népi Együttes tagjai és a Fölszállott a páva vetélkedő döntősei, a programban többek között bukovinai, csíki, kalotaszegi, szilágysági és mezőségi táncok szerepelnek. A részvétel ezúttal is ingyenes, de mivel a színházban a férőhelyek száma korlátozott, meghívó szükséges, ezt június 6-tól kezdődően, a Kálvin u. 1. sz. alatt, hétköznap 9 és 17 óra között lehet igényelni.

Neumann Andrea